05.01.2009. / 09:50

Autor: Petra Horvat

Zagrepčanka Juri Radiću, 24 milijuna kuna duga Vindiji, Croatiji i Dukatu

Iako se 2001. godine, kada je Zagreb kupio zemljište Zagrepčanke za 120 milijuna kuna, tvrdilo da će novac od prodaje biti dostatan za pokriće svih dugovanja, odvjetnik Zagrepčanke Nebojša Antolić kazao je kako je sigurno da se većina potraživanja niti neće naplatiti

Jure Radić, predsjednik uprave IGHJure Radić, predsjednik uprave IGHVindija, Croatia osiguranje i Dukat tri su hrvatske tvrtke kojima je Zagrepčanka prije odlaska u stečaj prije osam godina ostala dužna i koje svoj dug ne mogu naplatiti. Polovica zemljišta bivše prehrambene industrije Zagrepčanka prodana je tvrtci IGH za oko 328 milijuna kuna, a čak 93 vjerovnika čije su tražbine potvrđene i priznate ostat će bez 77,7 milijuna kuna potraživanja, piše Poslovni dnevnik.

Popis tvrtki koje neće namiriti svoja potraživanja objavio je stečajni upravitelj u prosincu, a Vindija, koja iz stečajne mase ne može naplatiti 12 milijuna kuna, izgubila je najviše. Na drugom mjestu je Croatia osiguranje, sa gubitkom od 6,35 milijuna kuna, zatim Dukat sa 6,1 milijuna kuna. Na popisu se uglavnom nalaze tvrtke iz prehrambenog sektora, te komunalna društva.

Iako se 2001. godine, kada je Zagreb kupio zemljište Zagrepčanke za 120 milijuna kuna, tvrdilo da će novac od prodaje biti dostatan za pokriće svih dugovanja, odvjetnik Zagrepčanke Nebojša Antolić kazao je kako je sigurno da se većina potraživanja neće naplatiti.

"Novac od prodaje bio je dovoljan za prva dva isplatna reda, no ne i za treći u kojem se nalaze 93 tvrtke. Sigurno je da se neće naplatiti većina potraživanja, a dio bi 93 tvrtke mogle dobiti samo iz trenutačne rezervacije od 24 milijuna kuna za sporove koji se vode", izjavio je Antolić za Poslovni dnevnik.

Oko Zagrepčanke se trenutno vodi 20-ak sporova za koje odvjetnici tvrde da ne mogu ugroziti vlasništvo nad zemljištem.

Prema izvješću stečajne uprave, najveća rezervacija od 22 milijuna kuna napravljena je za dva spora sa Županjskom bankom u stečaju, a jednom od tužbi s tom bankom osporava se pravo prvokupa zemljišta od strane Grada, i Veterinarskom stanicom Zagreb. "Županjska banka, ali i Veterinarska stanica su izgubili sporove u prvom stupnju i samo se čeka drugostupanjska odluka za koju smo sigurni da će biti u našu korist", tvrdi Antolić. Kazao je i da će se okončanjem tih sporova osloboditi 24 milijuna kuna koji će se raspodijeliti na vjerovnike. "Odluka o tome koliko će tko dobiti bit će naknadno donesena. Ne očekujemo žalbe", izjavio je Antolić.

Zagreb je od Trgovačkog suda za 30 milijuna DEM kupio pravo prvokupa, unatoč činjenici da je na zemljištu Zagrepčanke nakon stečaja bilo 43 zabilježbe zbog dugova.

Među tvrtkama koje su osporavale vlasništvo istaknuta je vinkovačka tvrtka Krma koja se i upisala na vlasništvo, no sud je taj upis osporio. "Polovica potraživanja od 32 milijuna kuna na osnovu kojeg se Krma upisala fiktivna je", ocijenio je sud.

Vlasnik Krme Ivan Radošević sada je u Njemačkoj, a u Hrvatskoj ga se tereti za gospodarski kriminal. Grad Zagreb je zemljište Zagrepčanke prodao Zagrebačkom holdingu za 251 milijuna kuna, koji je idealnu polovicu prodao IGH-u za 328 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Slovaci kupuju Zagrepčanku

Slovaci kupuju Zagrepčanku

JEDINI KOJI JE zainteresiran za kupnju 100 tisuća četvornih metara bivše tvornice mesa Zagrepčanka u Zagrebu je slovački nekretninski fond i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika