05.01.2009. / 11:25

Autor: Petra Horvat

Povratak tajkuna: Ante Gucić u Zagrebu gradi stanove i hotel za 70 milijuna eura

Kako donosi Business.hr, Gucići će kapital zarađen u privatizaciji investirati u gradnju kompleksa koji uključuje 245 stanova, uredske prostore, hotel s konferencijskom dvoranom i 117 apartmana i soba, a obuhvaćati će preko 34.000 četvornih metara

Josip Gucić sa suprugom Toninom, te sinovi Ante i Zvonimir Gucić sa suprugama Josip Gucić sa suprugom Toninom, te sinovi Ante i Zvonimir Gucić sa suprugama Direktor tvrtke Rudar i građevinski investitor Ante Gucić, sin janjevačkog tajkuna Josipa Gucića, gradit će veliki poslovno - stambeni kompleks na atraktivnom zemljištu na križanju Heinzelove ulice i Slavonske avenije u Zagrebu, prenio je Business.hr. Kompleks uključuje 245 stanova, uredske prostore, hotel s konferencijskom dvoranom i 117 apartmana i soba, a obuhvaćati će preko 34.000 četvornih metara.

Gucićev Rudar na spomenutom križanju na ulazu u Zagreb raspolaže zemljištem površine 14 100 četvornih metara. Procijenjena vrijednost je viša od 70 milijuna eura, no nije poznato koliko će Gucić, osim zemljišta svoje tvrtke, investirati u gradnju. Da bi se kompleks izgradio, sa zemljišta Rudara mora biti uklonjena postojeća stara zgrada uprave, radionica i skladište. Za izradu projekta temeljem natječaja odabrano je rješenje zagrebačkog Studija BF, nakon čega je tvrtka Chromos poslovne usluge izradila studiju utjecaja na okoliš.

Prema podacima iz studije koje je objavio Business.hr, navedeni će sadržaji biti realizirani u dva objekta koje će povezivati podzemna garaža na tri etaže. Sjeverni dio parcele predviđen je za stambeni dio u obluku meandra, sa 245 stanova. Prizemlje je namijenjeno za potrebe trgovačkih prostora. Drugi će objekt imati staklenu fasadu, a namijenjen je za hotel i uredski prostor.

Ante Gucić u telefonskom razgovoru za Nacional uopče nije želio komentirati kako napreduje projekt. "Trenutno nisam u Hrvatskoj i ne želim ništa komentirati u vezi investicije na križanju Heinzelove i Slavonske avenije. Ne znam od kuda su uopče procurile informacije o tom projektu jer ja s nikim nisam o tome razgovarao. Trenutno smo u fazi idejnog rješenja, to su još samo razmišljanja. Pitanje je što ćemo na kraju odlučiti jer su bilo kakva investiranja sada jako rizična zbog ekonomske krize koja potresa i gospodarstva jača od hrvatskog", rekao je Ante Gucić u telefonskom razgovoru za Nacional. Napomenuo je i da je Rudar, prema njegovim riječima, 'privatna tvrtka koja se ne treba nikome ni zbog čega objašnjavati'.

Tvrtka Rudar došla je u posjed Gucićevih sredinom 90-ih preko njihove tvrtke Naprijed industrija konfekcije, koja je 2000. pala u stečaj. Braća Ante i Zvonimir Gucić su prije stečaja dionice tvrtke Rudar prebacili na sebe i na njihovu sestru Ceciliju, a kasnije na skupinu njemačkih državljanki.

Braća Zvonimir i Ante Gucić bili su u različitim upravnim i nadzornim tijelima tvrtki koje su bile u vlasništvu njihovog oca. Poslovno carstvo HDZ-ovog pretvorbenog tajkuna bilo je izgrađeno oko riječkog Brodokomerca koji je sa 460 milijuna kuna duga pao u stečaj.

Tvrtka Rudar je lani bila predmetom jednog od niza kontroverznih dogovora o zamjeni zemljišta između privatnih tvrtki i gradske uprave Milana Bandića, zbog velikog zemljišta u Resniku koje je u vlasništvu Rudara. GUP-om je na tom zemljištu u Resniku planirano groblje kućnih ljubimaca. Zagreb je 2007. godine Guciću nudio u zamjenu građevinsko zemljište u središću, gdje je Gucić namjeravao graditi 880 stanova. Gradonačelnik Bandić je zatim napadnut da zemlju vrijednu osam milijuna eura daje za groblje ljubimaca, pa je predugovor koji je potpisan 2008. godine raskinut. Tadašnje objašnjenje za raskid predugovora bio je da je Bandić nezadovoljan Gucićevim planovima o gradnji 'mamutice'.

Antu Gucića vežu i s aferom osječke Pivovare, te je protiv njega i još četvero članova uprave Pivovare podignuta optužnica zbog zloporabe položaja i ovlasti, te sastavljanja lažne dokumentacije. Josip Gucić je Pivovaru stekao početkom 2007. u privatizaciji, a iz vodećih tijela Pivovare Gucići izbačeni nakon višegodišnjih parnica kojima je privatizacija poništena. Josip Gucić je nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora, a neki se postupci vode protiv njegovih sinova.

Nacional je ranije objavio da se Gucić nalazi u Srbiji, te da se ne misli odazvati na rasprave u postupcima koji se vode protiv njega. Pročitajte neke od tekstova koje je o Gucićima ranije objavio Nacional:

Gucićeva pivovara prva nacionalizirana tvrtka u RH

Josip Gucić otišao u Srbiju i ne misli se više vraćati

Kutle, Grubišić i Gucić na udaru državne revizije

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika