06.01.2009. / 18:03

Autor: Hina

KUZ: 'Podupiremo reformu jer su promjene u interesu pacijenata'

Promjene su usmjerene boljoj dostupnosti kvalitetnije i potpunije zdravstvene zaštite, smatra KUZ

Darko Milinović, ministar zdravstva i socijalne skrbiDarko Milinović, ministar zdravstva i socijalne skrbiKoalicija udruga u zdravstvu (KUZ) danas je u priopćenju za javnost ponovno istaknula da podupire reformu zdravstvenog sustava i reorganizaciju primarne zdravstvene zaštite.

Smatra da su promjene u interesu pacijenata i da su usmjerene boljoj dostupnosti kvalitetnije i potpunije zdravstvene zaštite uz pretpostavku da će ih medicinska struka prihvatiti i da će se ostvariti aktivan pristup prevenciji i liječenju.

Navodi da se danas ponovno oglasila priopćenjem potaknuta događajima i reakcijama liječnika obiteljske medicine.

U priopćenju, među ostalim, podupire ovlašteno Ministarstvo, koje je najavilo osnutak posebne stručne skupine kako bi se uklonili nedostaci koji se pokažu u početku primjene reforme zdravstvenog sustava.

Ističe kako, kad je riječ o pacijentima, podupire najave o aktiviranju povjerenstava sa savjetnicima iz redova pacijenata u sklopu domova zdravlja, te da očekuje uključivanje liječnika i medicinskih sestara primarne zdravstvene zaštite u praćenje i unaprjeđivanje sustava.

Predstavnici obiteljske medicine u medijima su izrazili bojazan glede teškoća pri naplati participacije, ističe u priopćenju Koalicija udruga u zdravstvu i dodaje da otpor smatra neopravdanim jer očekuje da će "velik broj pacijenata biti oslobođen plaćanja participacije kroz uplatu dopunskog osiguranja, bilo da ga plaćaju osobno ili su u kategoriji onih koji su oslobođeni tog plaćanja".

Koalicija udruga u zdravstvu, uz ostalo, smatra da se dodatna administracija može izbjeći drukčijom organizacijom naplate participacije u domovima zdravlja, a očekuje da će se svi - uključujući obiteljske liječnike i udruge pacijenata - zauzeti za to da svi građani dobiju informacije o prednostima dopunskog osiguranja. (P.H.)

Vezane vijesti

Podmazivanje izraelske vojne mašinerije

Podmazivanje izraelske vojne mašinerije

Predsjednik Barack Obama ocijenio je u četvrtak podršku SAD-a Izraelu neupitnom i iznio potrebu da se pomogne toj zemlji u održavanju vojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika