07.01.2009. / 15:20

Autor: Petra Horvat

Vlada smiruje: 'Plinsku krizu dočekali smo dobro pripremljeni'

Zlatko Mehun, glasnogovornik Vlade RH u telefonskom razgovoru za Nacional kratko je prokomentirao sadržaj sjednice Vlade u vezi energetske krize izazvane obustavom isporuke ruskog prirodnog plina

Premijer Ivo SanaderPremijer Ivo SanaderZlatko Mehun, glasnogovornik Vlade RH u telefonskom razgovoru za Nacional kratko je prokomentirao sadržaj sjednice Vlade u vezi energetske krize izazvane obustavom isporuke ruskog prirodnog plina.

Sastanak je trajao dva sata i na njemu su, među ostalima, bili i premijer Ivo Sanader i čelnici Ine, Plinacroa i HEP-a. Mehun je kazao da je sastanak održan kako bi se napravio plan djelovanja u slučaju da se ruska blokada nastavi.

Najvažniji zaključak sastanka je taj da je Hrvatska krizu zbog obustave isporuke prirodnog plina dočekala dobro pripremljena. "Hrvatska je krizu dočekala spremna i opskrba nije upitna", rekao je Mehun.

Podzemno skladište Okoli, tvrde čelnici Plinacroa, u posljednjih 20 godina nije bilo ovako dobro napunjeno, pa smo krizu dočekali spremni.

Mehun je kazao da energiju možemo crpiti iz tri izvora: iz domaće proizvodnje, podzemnog skladišta Okoli, te iz uvoza.

Uobičajena je praksa da se ljeti, tvrdi Mehun, uštedi velika količina energije pa se skladište puni neiskorištenom proizvedenom energijom. Ove smo godine, prenio je Mehun tvrdnje sa sastanka, početak sezone grijanja dočekali punog skladišta. "Gazpromova je obustava isporuke prirodnog plina došla naglo i lako je moglo doći do lomova, no plina imamo dovoljno u skladištu, a opskrba se nastavlja. Razloga za zabrinutost nema", rekao je Mehun.

Glasnogovornik je kazao i kako nije stručnjak za energetiku, pa ne može prenijeti sve podatke sa sastanka, no sadržaj sastanka će ubrzo biti detaljno objašnjen na internetskim stranicama Vlade.

Vezane vijesti

Poskupljenje struje i plina je zakonito

Poskupljenje struje i plina je zakonito

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) priopćila je danas kako je Vlada prošlotjedne odluke o povećanju cijena energije donijela na temelju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika