08.01.2009. / 11:02

Autor: Petra Horvat

Isplivali šokantni transkripti razgovora između terorista iz Mombaja

'Uhvatili smo tri stranca, među kojima i jednu ženu', kazao je napadač. Uslijedio je kratak i izrazito okrutan i hladan odgovor nadređenog: "Ubij ih". Na isprekidanoj snimci odjeknuli su pucnjevi popraćeni slavljeničkim uzvicima napadača

Luksuzan hotel Taj Mahal teroristi su bombardirali jer u njemu odsjeda velik broj stranaca. Talačka kriza je trajala 60 satiLuksuzan hotel Taj Mahal teroristi su bombardirali jer u njemu odsjeda velik broj stranaca. Talačka kriza je trajala 60 satiTranskripti razgovora između napadača i odgovornih za napade u Mombaiju, koji su dio indijskog dosjea u kojem se napad povezuje sa naručiteljima iz pakistana, jučer su procurili u javnost i objavio ih je Times Online.
Iz transkripata je vidljivo kolika je okrutnost izvršitelja i naručioca napada u kojem je poginulo 170 ljudi.

Jedan je razgovor snimljen u vrijeme kada su se u hotelu Taj Mahal događala zvjerstva. Jedan od napadača je tada svom nadređenom, za kojeg se pretpostavlja da je u Pakistanu, rekao da su uhvatili tri stranca, među kojima i jednu ženu. Uslijedio je kratak i izrazito okrutan i hladan odgovor nadređenog: "Ubij ih". Zatim su na isprekidanoj snimci odjeknuli pucnjevi popraćeni slavljeničkim uzvicima napadača.

Detalji transkripata su procurili u vrijeme kada je pakistanska Vlada po prvi puta priznala da je napadač Mohammed Ajmal Kasab, koji je uhićen tijekom napada u Mombaju, povezan s Pakistanom. "On je povezan s Pakistanom, ali istraga još nije dovršena", izjavio je Sherry Rehman, objavještajni ministar.

U dosjeima indijskih tajnih službi stoji i da su organizatori iz Pakistana timu koji je osvojio židovskoi centra Nariman naredili pogubljenje taoca. "Ako si u opasnosti, odmah ih ubij. ubojstvo taoca pokvariti će odnose između Indije i Izraela", rekao je jedan naredbodavac. "Tako je volja Božja", odgovorio je izvršitelj naredbi, nakon čega je pogubljeno šest stranaca židovskog porijekla, među kojima i rabin i njegova supruga.

Pretpostavlja se da su naredbodavci članovi Lashkar - e - Taibe (LeT), pakistanske terorističke frakcije. Indijske vlasti smatraju da ta frakcija uživa snažnu podršku pakistanske špijunske službe Inter - services Intelligence. Zarar Shah, jedan od čelnika LeT-a, uhićen je u Pakistanu i pretpostavlja se da je pakistanskim istražiteljima priznao koja je bila njegova uloga u napadima. "Zarar Shah je imao vrlo važnu ulogu", izjavio je Rakesh Maria, policajac zadužen za provođenje istrage u Mombaju.

Transkripti razgovora dio su dosjea koji je u ponedjeljak dostavljen pakistanskoj komisiji u Delhiju. "Naredbodavci iz Pakistana pratili su televiziju i izravno izdavali naredbe napadačima o tome koje su nacionalnosti i religije meta. jedna od naredbi je da se ne napadaju muslimani", izjavio je za The Times indijski vladin dužnosnik. U indijskom se dosjeu nalaze i podaci s Kasabovog ispitivanja.

Pakistan smijenio savjetnika za nacionalnu sigurnost

Mahmud Ali DurraniMahmud Ali DurraniPakistan je, uslijed napetosti s Indijom zbog bombaških napada u Mumbaiju, smijenio savjetnika za nacionalnu sigurnost, javlja u četvrtak AP.

Mahmood Ali Durrani, bivši veleposlanik u SAD-u za kojeg se smatra da je vrlo prijateljski naklonjen Washingtonu, smijenjen je u srijedu kasno navečer jer je "davao intervjue medijima o pitanjima vezanim uz nacionalnu sigurnost bez konzultacija s premijerom", objasnio je Imran Gardaizi, glasnogovornik premijera Jusufa Raze Gilanija.

Odluka o smjeni je uslijedila nakon što su indijski mediji citirali Durranija da je preživjeli napadač u Mumbaiju Palistanac. (Hina)

Vezane vijesti

Glumci oteli i ubili bollywoodsku zvijezdu

Glumci oteli i ubili bollywoodsku zvijezdu

Mlada indijska zvijezda bollywodskih filmova Meenakshi Thapar pronađena je mrtva i obezglavljena, a ubojstvo su priznala dvojica njezinih kolega koji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika