08.01.2009. / 13:57

Autor: Petra Horvat

Rigorozni zakon o navijačima: Umjesto na utakmicu, huligani moraju u policijsku postaju

"Poklič 'Za dom spremni!' nije domoljubni. Pod tim pokličem su ubijani ljudi. U Hrvatskoj želimo razvijati duh suradnje i tolerancije. To nije naviljanje zbog povijesnih okolnosti koje su dovele do smrti tisuća nevinih u NDH", kazao je Sanader

Ivo Sanader i Jadranka Kosor FOTO: Tomislav SmoljanovićIvo Sanader i Jadranka Kosor FOTO: Tomislav SmoljanovićPremijer Ivo Sanader kazao je na današnjoj vladinoj sjednici kako će se do subote ministarstvo obrazovanja i športa odlučiti o tome hoće li doći do odgode početka nastave u školama, ili će krenuti u ponedjeljak. Sanader je popitanju nedostatka plina ustvrdio kako se Ina trenutačno angažirala na maksimalizaciju uvoznih kapaciteta, te da će se takvo stanje održati dok to bude potrebno. Većinu sjednice predstavnici vlade i resornih ministarstava iskoristili su za predstavljanje Osobnog identifikacijskog broja (OIB), ali i ponajprije izmjene zakona o športu, kojim će se, izrazili su nadanje iz Sanaderove administracije, spriječiti daljnje divljanje na sportskim terenima.

Nove je prijedloge izmjene zakona predstavila potpredsjendica Vlade Đurđa Adlešić, koja je u posljednjim mjesecima najveći zagovaratelj drastičnih promjena dosadašnjih zakonskih odredbi o ovom kontekstu športa. "Do sada su nas u inozemstvu zbog brojnih ekscesa gledali kao divlje Balkance.

Cilj nam je ostvarivanje otmosfere na stadionima, gdje će bez straha moći dolazizi čitave obitelji", kazala je Adlešić. Prema prijedlogu zakona, provoditi će se edukacija mlađih uzrasta, i to od strane športskog saveza, a sa ciljem da se kod budućih navijača utvrdi razlika između navijanja i divljanja. Redari i zaštitari imati će obavezu da to rade uz specijalnu licencu, a organizatori će imati dodatne obveze, kao i vlasnici i korisnici športskih objekata, Đurđa Adlešić je istaknula kako će se uvesti brojači ulaznica na stadion, a stadione će trebati prilagoditi da budu sigurniji i komforniji. Rigorozne mjere provoditi će se i prema navijačima koji su poznati po nasilju na utakmicama, a oni će biti podjeljeni na dvije kategorije. Sudu će biti dopušteno odobravanje zabrana onima koji su napravili teže prekršaje.

Huligani koji su registrirani za teže prekršaje morati će prije, za vrijeme i poslije utakmice provesti u policijskoj postaji. Po potrebi, uvoditi će se zabrana i na inozemna gostovanja, jer će policija huliganima oduzimati putovnice na temelju prijašnjih evidencija. Najveća novost je da će sada osim suca i policija imati pravo tražiti prekid utakmice ako dođe do nasilja. Premijer Ivo Sanader referirao se i na česti uzvik na nogometnim terenima. "Poklič 'Za dom spremni!' nije domoljubni. Pod tim pokličem su ubijani ljudi. U Hrvatskoj želimo razvijati duh suradnje i tolerancije. To nije naviljanje zbog povijesnih okolnosti koje su dovele do smrti tisuća nevinih u NDH", kazao je Sanader.

OIB će državi donijeti veliku uštedu i građane lišiti papirologije

Premijer Sanader je projekt uvođenja osobnog identifikacijskog broja (OIB) ocijenio najvećim projektom informatizacije državne uprave. Kazao je da je projekt spreman za implementaciju u sustav, te je čestitao ministru Šukeru i državnim tajnicima koji su se angažirali oko projekta. Premijer uvjerava javnost da nije moguća zloupotreba OIB-a, a naglasio je da će njegovo uvođenje donijeti višestruku korist državi i građanima.

"Država će uvelike uštedjeti jer će uz pomoć OIB-a moći kontrolirati primanja građana, pa nitko neće moći varati. Projekt je važan i koristan i građanima, jer ih lišava nepotrebne papirologije", rekao je Sanader.

Ministar Šuker je premijeru i članovima Vlade podijelio omotnicu s potvrdama o OIB-u, te kazao da će građanima one biti dostavljene poštom na kućnu adresu u roku od mjesec i pol. Šuker je naveo i primjer kako bi ilustrirao kakvu korist OIB donosi građanima. "Roditelji koji žele ostvariti pravo na dječji doplatak neće više morati vaditi razne potvrde, već će biti dovoljno da pošalju zahtjev resornom ministarstvu koje će uz pomoć OIB-a izvući sve potrebne podatke", najavio je Šuker.

Ministar Milinović je rekao da je OIB koristan i po pitanju zdravstva, jer će, primjerice, biti jednostavno procijeniti kome su zaista potrebna socijalna davanja. Na taj će način, kazao je Milinović, i država uštedjeti.

Ivan Šuker je izjavio i da je Ministarstvo financija osiguralo sredstva iz proračuna za isplatu plaća i mirovina. Također, osigurana je i glavarina liječnicima u iznosu od 5,5 milijardi kuna. "Svi zaposlenici u državnoj službi plaće će primiti do 14. siječnja", obećao je Šuker. Prva na popisu je, istaknuo je, visoka naobrazba.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika