08.01.2009. / 19:03

Autor: Katarina Zorić

Otvoreno pismo ministru Primorcu: 'Dok hvalite hrvatske znanstvenike, potičete konkurenciju iz inozemstva'

Štrbinić je, naime, nezadovoljan jer iako je jedan od najuspješnijih poduzetnika na području informatičke djelatnosti u Hrvatskoj, sa svojih 40 zaposlenika godinama nailazi na poteškoće koje su zajedničke svim domaćim tvrtkama koje glavninu prihoda stječu vlastitim proizvodima, osobito u pokušaju dobivanja poslova na informatizaciji tijela državne uprave

Vlasnik i direktor tvrtke Infomare Zlatko ŠtrbinićVlasnik i direktor tvrtke Infomare Zlatko ŠtrbinićZlatko Štrbinić, vlasnik i direktor tvrtke Infomare iz Zagreba koja posljednjih 17 godina proizvodi softver za razvoj i implementaciju poslovnih informacijskih sustava, uputio je otvoreno pismo ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu.

Štrbinić je, naime, nezadovoljan jer iako je jedan od najuspješnijih poduzetnika na području informatičke djelatnosti u Hrvatskoj, sa svojih 40 zaposlenika godinama nailazi na poteškoće koje su zajedničke svim domaćim tvrtkama koje glavninu prihoda stječu vlastitim proizvodima, osobito u pokušaju dobivanja poslova na informatizaciji tijela državne uprave.

U otvorenom pismu Štrbinić proziva ministra Primorca kao najodgovorniju osobu za razvitak informatičke djelatnosti u Hrvatskoj te njenu normizaciju u javnoj nabavi. Navodi da su za gospodarsku krizu u Hrvatskoj odgovorni hrvatski politički i gospodarski menadžment. "Mnogi hrvatski poduzetnici ispunjavaju svoju zadaću. Primjerice, naš proizvod - poslovni aplikacijski sustav GPS implementiran je u MUP-u RH 1997. i ocijenjen je 2005. godine najboljim među 56 ocjenjivanih sustava iste namjene u tijelima državne uprave. U toj studiji je utvrđeno da je naše rješenje 10 puta jeftinije od onog u vašem ministarstvu iako je ocijenjeno da su jednake funkcionalnosti! Ne čudimo se, znajući da ste i nakon objave studije nastavili poslovati suprotno nalazima studije", navodi se u otvorenom pismu.

Direktor tvrke Infomare navodi također da na hrvatskom informatičkom tržištu jačaju štetne tendencije za koje suodgovornim smatra i ministra Primorca. Napominje da Ministarstvo nije obavilo svoje zadaće u području normizacije javne nabave informatičke i komunikacijske tehnologije i povezanih usluga niti je iniciralo donošenje nedostajućih provedbenih propisa.

Štrbinić u pismu ističe i da ne postoji uvažavanje hrvatskih nositelja znanja i najbolje prakse. "Dok hvalite hrvatske znanstvenike i nastavnike, nemilice uvozite usluge koje oni i njihovi poduzetni đaci mogu uspješnije obaviti od inozemne konkurencije. Vodite nekonzistentnu, arbitrarnu politiku „poticanja“ i „zabranjivanja“ ostvarivanja vlastitog prihoda u visokoškolskim ustanovama. Dok se od jednih zahtijeva da sva sredstva ostvarena vlastitom djelatnošću uplaćuju u proračun, „poticani“ mogu trošiti prihod stečen takvim uslugama. Nisu obveznici PDV-a, a resursi s kojima rade su financirani iz proračuna za obavljanje znanstvene i nastavne djelatnosti pa konkuriraju s neopravdano niskim cijenama. Tako stečeni prihodi dijele se većinom na honorare. Na jednoj strani stvaraju se ovisnici i poslušnici, a na drugoj, demotivirani za rad izvan osnovne djelatnosti", stoji, među ostalim, u otvorenom pismu ministru Primorcu.

Ističe se da Hrvatska industrija znanja proizvodi vrlo kvalitetan i konkurentan software. "Imamo nositelje znanja na sveučilištima i u gospodarstvu, odlične istraživačke, projektantske, razvojne timove, potrebne resurse i uhodanu organizaciju. Ne tražimo i ne trebamo povlastice, zaštitu, subvencije. Zahtijevamo poštenu utakmicu", poručio je Primorcu direktor tvrtke Infomare.

Vezane vijesti

Karamarko: Licemjerno je mijenjati pravila usred izborne utakmice

Karamarko: Licemjerno je mijenjati pravila usred izborne utakmice

Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko, odaslao je predsjedništvu stranke pismo tek nekoliko sati prije same sjednice predsjedništva.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika