09.01.2009. / 08:41

Autor: Katarina Zorić

Končar želi kupiti brodogradilišta, a podržavaju ga Vlada i sindikati

Končar je spreman kupiti škverove kao lider ili partner hrvatskog konzorcija u koji bi ušle velike domaće banke kreditori, domaći brodari i sami radnici

Danko Končar; Foto: Novi listDanko Končar; Foto: Novi listDanko Končar, svjetski biznismen i vlasnik južnoafričkih rudnika kroma, želi kupiti tri velika hrvatska brodogradilišta - 3. maj, Brodosplit i Brodotrogir.

Posljednjih dana prošle godine održan je sastanak s upravama i brodograđevnim sindikatima na koji je potpredsjednik Vlade Damir Polančec doveo i predstavio Končara kao jednog od najozbiljnijih pretendenata za vlasničko preuzimanje brodogradilišta, piše Jutarnji list.

Končar je na tom sastanku predstavio i model kupnje škverova prema kojemu ih je spreman kupiti kao lider ili partner hrvatskog konzorcija u koji bi ušle velike domaće banke kreditori, domaći brodari i sami radnici.

Iako se njegova obitelj protivi tom investicijskom projektu, on smatra da hrvatska brodogradilišta mogu postati tvrtke s pozitivnom bilancom. Kao potvrdu svoje tvrdnje naveo je pulski Uljanik, jedini domaći škver koji ne proizvodi enormne količine gubitaka.

Konačar je još prije nekoliko mjeseci javno objavio svoj interes za ulaganje u hrvatsku brodogradnju. Sindikatima je poručio da je spreman radnicima ustupiti 25-postotni dionički portfelj kako bi i oni postali aktivni igrači u novoj vlasničkoj strukturi.

Juraj Šoljić, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju i Ivo Marjanović, predsjednik SMH, pozitivno su doživjeli Končarovu spremnost da u kupnju škverova uđe sa socijalnim partnerima. Međutim, kako naglašavaju, u pregovore s potencijalnim kupcima ući će tek nakon što se legitimiraju kroz ponudu na samom natječaju.

U Ministarstvu gospodarstva, piše list, odbijaju dati bilo kakvu informaciju o nedavnom sastanku Danka Končara s predstavnicima škverova. Navodno su trenutačno fokusirani na pripremu teksta natječaja. U Bruxelles je poslan prijedlog tendera, a tehničke konzultacije u Europskoj komisiji oko hrvatskog prijedloga umjesto danas, odgođene su za 15. siječnja.

U međuvremenu se intenzivno lobira kako bi se briselsku administraciju uvjerilo da prihvati tender u kojem se prednost daje kupcima koji jamče nastavak proizvodnje i prihvaćaju tzv. socijalne klauzule. U takvu kategoriju spada i Končar koji prema svemu sudeći uživa punu podršku Vlade, a navodno i osobno premijera Ive Sanadera.

Končar prošle godine zaradio 750 milijuna dolara

Damir Končar uspješan je svjetski poslovni čovjek. Vlasnik je rudnika u Južnoj Africi koji je samo prošle godine zaradio 750 milijuna dolara. U njegovoj kompaniji zaposleno je 6500 radnika, a mjesečno za plaće radnicima u rudnicima izdvaja 15 milijuna dolara.

U posao iskopa i prerade metala ušao je prije dvadesetak godina skromnim kreditnim sredstvima. Kako sam kaže, u Hrvatskoj je dosad kupio znatan broj hektara zemljišta namijenjenih maslinarstvu, vinogradarstvu i ljekovitom bilju te više autohtonih kuća, stancija i napuštenih sela u Istri. Želi ih rekonstruirati i nuditi klijentima visoke platežne moći.

Končar također želi ulagati i u marine, brodogradnju i metaloprerađivačku industriju.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika