09.01.2009. / 11:52

Autor: Robert Rudić

Nasser Al-Attiyah diskvalificiran nakon šeste etape relija Dakar

"Kontrolnu točku smo promašili jer se nismo mogli uspinjati preko dina, a motor se stalno pregrijavao. Mislio sam da su taj problem riješili mehaničari. No, kada je temperatura dosegnula 120 stupnjeva, motor se jednostavno ugasio, a ja nisam želio ići na dine", objasnio je problem Al-Attiyah koji je zbog toga diskvalificiran iz daljneg natjecanja

Predstavnik Katra u konkurenciji automobila, Nasser Al-Attiyah, diskvalificiran je nakon šeste etape relija Dakar koja se vozila od San Rafaela do Mendoze (395 kilometara).

Al-Attyah je zbog problema s motorom zaobišao neke kontrolne točke zbog čega je diskvalificiranAl-Attyah je zbog problema s motorom zaobišao neke kontrolne točke zbog čega je diskvalificiranNaime, Al-Attiyah u BMW-u, odvozio je etapu sa 5.07 minuta prednosti ispred Južnoafrikanca Giniela de Villiersa u Volkswagenu i trećeplasiranog Španjolca Carlosa Sainza, također u Volkswagenu, sa 5.27 minuta prednosti, ali je promašio nekoliko glavnih kontrolnih točaka (waypoints) i zbog toga je diskvalificiran. "Kontrolnu točku smo promašili jer se nismo mogli uspinjati preko dina, a motor se stalno pregrijavao. Mislio sam da su taj problem riješili mehaničari. No, kada je temperatura dosegnula 120 stupnjeva, motor se jednostavno ugasio, a ja nisam želio ići na dine", objasnio je problem Al-Attiyah.

“Nasser je mogao birati da li će ići preko dina ili okolnim putem. Izabrao je drugu soluciju i promašio nekoliko kontrolnih točki, a prema pravilima to znači automatsku diskvalifikaciju”, objasnio je glavni menadžer X-Raid Teamsa, Sven Quandt. Nasser je, inače, pobijedio prvu i treću etapu i bio u ukupnom vodstvu nakon prve i pete etape. De Villiers je tako preuzeo vodstvo u ukupnom poretku sa više od sedam minuta prednosti ispred Sainza.

Francuz Cyril Despres ostvario je svoju prvu etapnu pobjedu u reliju ove godineFrancuz Cyril Despres ostvario je svoju prvu etapnu pobjedu u reliju ove godineU konkurenciji motociklista, ciljem šeste etape prvi je prošao Francuz Cyril Despres na KTM-u i tako osvojio svoju prvu etapnu pobjedu ove godine, a 17. ukupno na reliju Dakar. Drugi je ciljem prošao Španjolac Marc Coma, također na KTM-u, sa 2.09 minute zaostatka, dok je treći završio još jedan Španjolac, na još jednom KTM-u, Jordi Viladoms. Prvu poziciju u ukupnom poretku zadržao je Coma sa 40.29 minuta prednosti ispred Amerikanca Jonaha Streeta i 47.30 minuta Ispred Francuza Davida Frétignéa.


U konkurenciji kamiona Rus Vladimir Čagin završio je prvi, iako je bio kažnjen od sudaca uz stazu, te tako došao do svoje 45. etapne pobjede na reliju Dakar i druge ove godine. Drugi je završio njegov zemljak Fridaus Kabirov sa 20 sekundi zaostatka, dok je Nizozemac Gerard De Rooy završio treći sa 25.53 minute zaostatka. U ukupnom poretku vodstvo je preuzeo Kabirov sa 9.32 minuta prednosti ispred Čagina i 25.20 minuta ispred De Rooya.

U konkurenciji quadova, na šestoj etapi, također je bio kažnjen i Čeh Josef Mehaček i usprkos tomu došao do svoje druge etapne pobjede na reliju sa 10.04 minuta prednosti ispred Španjolca Joana Manuela Gonzaleza i 15.14 minuta ispred Poljaka Huberta Deltrieua. U ukupnom poretku vodi Gonzalez, na Yamahi, sa 32.09 minuta prednosti ispred Mehačeka i sa više od jednog sata prednosti ispred Christophea Declercka.De Villiers je nakon diskvalifikacije Al-Attyaha preuzeo vodstvo u ukupnom poretkuDe Villiers je nakon diskvalifikacije Al-Attyaha preuzeo vodstvo u ukupnom poretku

Nekadašnji pobjednik relija Dakar, Luc Alphand, danas se povukao iz natjecanja zbog toga što njegov suvozač Gilles Picard ima zdravstvenih tegobi, ali je odmah prebačen u bolnicu u Mendozi. Liječnici su utvrdili da se ne radi o ozbiljnim poteškoćama, no Mitshibushijev je dvojac ipak izvan natjecanja. Sedma etapa, Mendoza > Valparaiso, vozi se danas, a duga je 419 kilometara.

Vezane vijesti

Reli Dakar: Rekordni deseti trijumf za Peterhansela

Reli Dakar: Rekordni deseti trijumf za Peterhansela

Francuz Stephane Peterhansel (Mini) pobjednik je 33. izdanja Relija Dakar u konkurenciji automobilista. Peterhanselu je to ukupno deseti trijumf na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika