09.01.2009. / 13:32

Autor: Katarina Zorić

Rođena djevojčica koja nikada neće oboljeti od raka dojke

Djevojčica je oslobođena gena BRCA 1, zbog kojeg je imala 80 posto šanse da joj se razvije rak dojke. Prema tvrdnjama znanstvenika, sada su te šanse minimalne, odnosno gotovo nikakave

Gen BRCA 1; Foto: BBCGen BRCA 1; Foto: BBCU Velikoj Britaniji rođena je prva djevojčica koja neće moći oboljeti od raka dojke. Još dok je bila u stadiju embrija njoj je uklonjen gen odgovoran za razvoj raka dojke koji se u obitelji njezina oca prenosio iz generacije u generaciju. Porod je proteko bez problema i majka i djevojčica osjećaju se dobro, javlja BBC.

Djevojčica je oslobođena gena BRCA 1, zbog kojeg je imala 80 posto šanse da joj se razvije rak dojke. Prema tvrdnjama znanstvenika, sada su te šanse minimalne, odnosno gotovo nikakave.

"Roditelji ove djevojčice imaju sreću što njihova kći neće oboljeti od ove bolesti, ali isto tako ovim je bolest iskorijenjena iz njihove obitelji", izjavio je liječnik Paul Serhal.

Ova metoda uključuje uzimanje stanice iz embrija starog oko tri dana i njegovo testiranje. Prije se koristila za uklanjanje gena nekih nasljednih bolesti, ali 2006. godine liječnici su ju odlučili testirati na genu za rak dojke.

Vezane vijesti

Optužnica zbog malverzacija u "Ruđeru"

Optužnica zbog malverzacija u "Ruđeru"

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg pročelnika Zavoda za molekularnu medicinu Instituta "Ruđer Bošković"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika