09.01.2009. / 14:29

Autor: Hrvoje Šimičević

Rješenje 30-godišnje misterije: Mafijaš John Gotti susjeda otopio u kiselini

Gotovo 30 godina nakon ovog događaja, kad se vać smatralo kako će slučaj ostati nerješen, jedan od doušnika koji je tada bio povezan s mafijaškom obitelji Gambini, nedavno je potvrdio kako je Favara ubijen te potom stavljen u bačvu kiseline, nakon čega su gotovo svi tragovi koji upućuju na njegovo ubojstvo nestali

John Gotti; Foto: WikipediaJohn Gotti; Foto: WikipediaAmerički istražitelji došli su nakon 29 godina do saznanja koji bi mogli rasvijetliti što se dogodilo Johnu Favari, 51-godišnjem prodavaču namještaja, koji se sve do sada smatrao nestalim. Favara je netragom nestao sredinom 1980 godine, a sada se nakon novih svjedočenja pretpostavlja da ga je likvidirala američka mafija, i to zato jer je nekoliko mjeseci prije, automobilom slučano pregazio 12-godišnjeg sina svog susjeda Jahna Gottia, mafijaša koji je ubrzo potom postao glavnim mafijaškim kumom.

Gotovo 30 godina nakon ovog događaja, kad se vać smatralo kako će slučaj ostati neriješen, jedan od doušnika koji je tada bio u vezi s mafijaškom obitelji Gambini, nedavno je potvrdio kako je Favara ubijen te potom stavljen u bačvu kiseline, nakon čega su gotovo svi tragovi koji upućuju na njegovo ubojstvo nestali. Time su se pokazale pogrešnima recentne policijske pretpostavke kako je Favera u bačvi bio zatrpan cementom i bačen u Atlantik.

Prema pisanju Timesa, Favara je sa suprugom i dvoje djece živio u Howard Beachu, nedaleko od kuće Johna Gottia, koji je došao na čelo mafijaške obitelji Gambino nakon šro je smaknuo svog dotadašnjeg šefa 'Velikog Paula' Castellana. Nekoliko dana nakon nesreće i smrti Gottievog maloljetnog sina, na Faverinu adresu počele su stizati brojne prijetnje, na automobilu su mu u nekoliko navrata napisali riječ 'ubojica', a nerijetko mu je znala doći i pozivnica na vlastiti sprovod. Slučajem su se počeli baviti i mediji, a Favara je jednom prilikom kazao kako ne vjeruje da će ga snaći takva sudbina, 'jer se to događa samo u filmovima'. No, bio je u krivu, a nije mu pomoglo ni što se pokušao ispričati Victoriji Gotti, majci stradalog dječaka, koji je toga dana s mini-motorom izašao na cestu.

Ona ga je, naime, od tog nauma odvratila s baseballskom palicom. 28. lipnja 1980. godine, Favara je otet, a prije toga ga je nekoliko slučajnih svjedoka vidjelo da ga grupa ljudi udara palicama, propucavaju mu koljena i potom ga odvode u nepoznatom smjeru. No, očevici su odbili svjedočiti na sudu. Sam Gotti, koji je 2002. godine umro u zatvoru, bio je očigledno prvi osumnjičenik, no on je imao alibi i to u obliku računa i potvrda koji su pokazivali da je cijela njegova obitelj toga dana bila u Floridi.

Favarra je nakon 1983. godine i uzaludne potrage službeno proglašen mrtvim, kako bi mu supruga mogla dobiti njegovo životno osiguranje. Daily News nedavno je identificirao osobu koja je svjedočila da je Favarra ubijen. Bio je to bivši Gottijev susjed, koji je njegovom sinu posudio motor. Njega je navodno jedan od Gottievih ubojica ubrzo nakon ubojstva zamolio da mu pomogne premjestiti nekoliko bačava s kiselinom.

Vezane vijesti

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi sedamdesetih je plaćao velike iznose sicilijanskoj mafiji koja je njega i njegovu obitelj štitila od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika