09.01.2009. / 18:20

Autor: Mislav Šimatović

Proglašen 6. stupanj krize u opskrbi plinom, samo jedan do totalnog kolapsa

U Ministarstvu gospodarstva kažu da su dosadašnje mjere, unatoč izostanku uvoza iz Rusije, osiguravale stabilnost u sustavu, ali da su planove poremetile ekstremno niske temperature, te nepridržavanje propisanih odredbi od strane nekih sudionika na tržištu plina

Vlada je proglasila krizno stanje 7. siječnjaVlada je proglasila krizno stanje 7. siječnjaMinistarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u petak, u 17.30, priopćilo je da su uvedene privremene mjere 5. i 6. stupnja u opskrbi prirodnog plina za pojedine kategorije potrošača.

Prema Vladinoj uredbi o sigurnosti opskrbe plinom, ostao je još samo jedan krizni stupanj prije nego što se proglasi totalni kolaps plinskog sustava, odnosno cijela zemlja ostane bez prirodnog plina.

"Unatoč obvezi iz proglašenog 4. stupnja smanjenja isporuke plina industriji, trgovačkim centrima i ostalim kupcima koji nisu zaštićeni selektivno smanjuje, danas je zabilježeno povećanje potrošnje plina u distribuciji i u Varaždinu, Osijeku te Vinkovcima.

Stoga, ovim putem potrošače prirodnog plina i javnost obaviještavamo da su nastupile okolnosti uslijed kojih do sada provedene mjere smanjenja opskrbe prirodnog plina za pojedine kategorije potrošača nisu dostatne za uravnoteženje plinskog sustava te će u svrhu daljnjeg smanjenja, odnosno obustava isporuke plina, od 10. siječnja 2009. godine u 8 sati nastupiti mjere 5. i 6. stupnja iz članka 6. Uredbe o sigurnosti oprskrbe plinom, neophodne za održavanje tlaka u sustavu koji nastaje crpljenjem plina iz akumulacije cjevovoda", stoji u priopćenju Ministarstva.

Hrvatska vlada proglasila je krizno stanje u opskrbi plinom u srijedu, 7. siječnja, zbog prestanka dotoka tog energenta iz Rusije.

U resoru Damira Polančeca kažu da su dosadašnje mjere, unatoč izostanku uvoza iz Rusije, osiguravale stabilnost u sustavu, ali da su planove poremetile ekstremno niske temperature koje izravno utječu na stanje u plinskom sustavu. Osim toga, tvrde u Ministarstvu gospodarstva, neki sudionici na tržištu plina nisu se pridržavali propisanih odredbi za krizna stanja.

"Naročito je teška situacija u gradu Zagrebu gdje je u odnosu na najavljene maksimume iz planova za krizna stanja zabilježeno čak 10 postotno povećanje potrošnje", stoji u priopćenju.
U Ministarstvu apeliraju na građane da racionalno koriste sve raspoložive energente te napominju da je svaki sniženi stupanj potrošnje u kućanstvima veliki doprinos.

Vezane vijesti

Energetski problem u Njemačkoj: Prirodini plin umesto nuklearki

Energetski problem u Njemačkoj: Prirodini plin umesto nuklearki

Wolfgang Reitzle je na čelo proizvođača industrijskog plina „Linde" došao 2003. godine, nakon dugogodišnje karijere u automobilskoj industriji. Od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika