10.01.2009. / 07:05

Autor: Hrvoje Šimičević

Potapanje Busheve doktrine: Obama spreman na početni dijalog sa Hamasom

Mišljenje je analitičara kako bi Izraelci, koji do sada nisu bili previše zainteresirani slušati sugestije međunarodne zajednice, od sada u nekim diplomatskim segmentima mogli korigirati dosadašnju praksu da se s Hamasom ne pregovara. To bi se moglo ostvariti preko nešto drugačijeg vanjskopolitičkog pristupa i pritiska koji predstavlja Obama. Naravno, taj pritisak ide koliko to SAD-u dopuštaju njihovi interesi

Novi predsjednik SAD-a Barack ObamaNovi predsjednik SAD-a Barack ObamaNovi američki predsjednik Barack Obama izjavio je danas na imenovanju čelnog čovjeka CIA-e Leona Panette kako će SAD poštovati Ženevsku konvenciju, 'što je obveza buduće administracije'. "Za učinkovitu borbu protiv terorizma potrebni su snažni ideali, ne tortura", kazao je danas Obama, ističući kako će država na čije će čelo ubrzo doći, i dalje nastaviti s borbom protiv terorizma. Agencije prenose kako je na konferenciji za novinare Obama i spomenuo da je Iran i dalje 'opasnost za američki narod', ali i da "Washington mora naći volju da otpočne diplomatsku inicijativu".

Ova je izjava nastavak višemjesečnog Barackovog vanjskopolitičkog diskursa, koji je faktički započeo od početka predsjedničke kandidature, a odnosi se na diplomatski zamah koji planira usmjeriti prema stranama koje je Bush stavljao pod egidu 'terorističke organizacije'. Posljednjih nekoliko dana, prema pisanju pojedinih svjetskih medija, Obama je po pitanju diplomatskih napora sa dosadašnjim 'američkim neprijateljima' otišao korak dalje, jer razmišlja o načinima za uspostavljanje kontakta s Hamasom.

To bi automatski značilo potpuno rušenje političkih doktrina njegovog prethodnika Georga Busha, za čijeg su mandata Hamas te brojne druge organizacije, administracije i države, proglašavane terorističkim organizacijama. Glavni značaj dogovaranja Baracka Obame sa svojim suradnicima po pitanju uspostavljanja bilo kakvog dijaloga sa Hamasom, pa makar i neizravnog - znači veliki preokret u dosadašnjim utjecajima SAD-a na odnose sukobljenih strana na Bliskom Istoku. Palestinska militaristička organizacija, koja predstavlja i formalnu vlast u toj zemlji, po prvi puta bi tako postepeno mogla biti uključivanja u eventualne pregovore, što bi moglo prema mišljenju analitičara donijeti neka poboljšanja.

Poznato je kako je Barack Obama veliki podržavatelj izraelske države. Osim što je to bilo vidljivo i za vrijeme duge predizborne kampanje, on se svojom retorikom i dalje svrstava na njihovu stranu, ali uz činjenicu da bez daljnjeg poziva na hitno razrješenje sukoba između dvaju strana, te samim time sprečavanje daljnjeg krvoprolića u kojem su najveće žrtve civili. Očigledno je da u liku novog predsjenika SAD-a, Izrael i dalje zadržava poziciju najvažnije države 'saveznice' na tom području.

Stvari se dakle po pitanju podjele moći i strateške pozicije izraelaca neće puno mijenjati s obzirom na prijašnje stanje. No, s druge strane, mišljenje je analitičara kako bi Izraelci, koji do sada nisu bili previše zainteresirani slušati sugestije međunarodne zajednice, od sada u nekim diplomatskim segmentima mogli korigirati dosadašnju praksu da se s Hamasom ne pregovara. To bi se moglo ostvariti preko nešto drugačijeg vanjskopolitičkog pristupa i pritiska koji predstavlja Obama. Naravno, taj pritisak ide koliko to SAD-u dopuštaju njihovi interesi.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika