10.01.2009. / 06:50

Autor: Hina

Amerika i Gruzija potpisale sporazum o strateškom partnerstvu

Sporazumom se predviđa jačanje suradnje na području "obrane, trgovine, energetske sigurnosti, demokratskih institucija, kontakata među narodima i kulturne razmjene", rekla je američka državna tajnica Condoleezza Rice na svečanosti potpisivanje sporazuma s gruzijskim ministrom vanjskih poslova Grigolom Vashadzeom u State Departmentu

Condoleezza RiceCondoleezza RiceSjedinjene Države i Gruzija u petak su u Washingtonu potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim se reafirmira američka podrška suverenitetu Gruzije, narušenom invazijom Rusije u kolovozu 2008.

Sporazumom se predviđa jačanje suradnje na području "obrane, trgovine, energetske sigurnosti, demokratskih institucija, kontakata među narodima i kulturne razmjene", rekla je američka državna tajnica Condoleezza Rice na svečanosti potpisivanje sporazuma s gruzijskim ministrom vanjskih poslova Grigolom Vashadzeom u State Departmentu.

"SAD podržava i uvijek će podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije, kao i njezine euroatlantske aspiracije", naglasila je Rice.

"Tempo integracije Gruzije u NATO treba ovisiti od želje samih Gruzijaca i sposobnosti Gruzije da ispuni mjerila NATO-a", kazala je Rice.

Sporazum o strateškom partnerstvu, istovjetan onome koji je SAD potpisao s Ukrajinom, povećava opasnost od rasta napetosti s Rusijom, koja je u kolovozu 2008. intervenirala u Gruziji, na strani otcjepljene gruzijske pokrajina Južne Osetije.

"Ovo je povijesni dan za Gruziju. Sporazum o strateškom partnerstvu pokazuje da SAD i Gruzija dijele vitalni interes za snažnom, prosperitetnom, neovisnom, suverenom i teritorijalno cjelovitom Gruzijom", rekao je ministar Grigol Vashadze. Sporazum s SAD-om, po njegovim riječima, dovodi Gruziju korak bliže članstvu u NATO-u, i "povratku u obitelj zapadnih i civiliziranih zemalja", no također je i obveza Gruziji da bude "odgovoran saveznik", te "demokratsko, otvoreno i slobodno društvo".

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili je 22. prosinca ocijenio da je sporazum SAD-Gruzija "povijesni korak" koji će odnose dviju zemalja podići na višu razinu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika