10.01.2009. / 11:47

Autor: Robert Rudić

Sedma etapa relija Dakar prolazila kroz Čile, vozačima dan odmora

Nakon sedme etape relija Dakar, koja se vozila Čileom, vodstvo u ukupnom poretku automobila preuzeo je Carlos Sainz, dok se naša posada, Daniel Šaškarin - Damir Bruner, u svom Opelu Antari morala povući iz daljnjeg natjecanja zbog problema sa motorom. U konkurenciji motocikala domaću etapnu pobjedu, ujedno i prvu ove godine, ostvario je Francisco Lopez, dok je vodeći u ukupnom poretku Marc Coma nedostižan. U konkurenciji quadova vodeći u ukupnom poretku je Josef Mehaček, a vozači kamiona nisu vozili. Danas je dan odmora za sve vozače

Sedma etapa relija vozila se po prvi puta kroz Čile, a čast domaće pobjede okusio je Francisco Lopez u kokurenciji motocikala (nije na slici)Sedma etapa relija vozila se po prvi puta kroz Čile, a čast domaće pobjede okusio je Francisco Lopez u kokurenciji motocikala (nije na slici)Odvezena je sedma etapa relija Dakar koja se vozila od Mendoze do Valparaisoa. U ovoj etapi vozači su po prvi puta vozili Čileom, a najbrži u konkurenciji automobila bio je Španjolac Carlos Sainz ili kako ga popularno novinari zovu "El Matador".

On je ovu, skraćenu etapu odvezao za dva sata i 35 minuta i došao do svoje treće etapne pobjede na ovom 31. Dakru. Naime, zbog problema sa kojima su se vozači susretali, suci su odlučili ovu etapu skratiti sa 419 na na 243 kilometra. Sainz je etapu u svome Volkswagenu odvezao za 3.41 minute prednosti ispred Amerikanca Marka Millera u istome autu, dok je treći završio još jedan Amerikanac Robby Gordon, ali u Hummeru, sa 4.13 minute zaostatka.Zbog učestalih problema s kojima su se vozači susretali, suci su odlučili skratiti ovu etapu sa 419 na 243 kilometraZbog učestalih problema s kojima su se vozači susretali, suci su odlučili skratiti ovu etapu sa 419 na 243 kilometra

Naši jedini predstavnici na reliju Dakar, Daniel Šaškarin i Damir Bruner, oprostili su se od njega i prije nego što je sedma etapa počela, a sve zbog učestalih kvarova na Opelu Antri, odnosno rashladnog uređaja koje je rezultiralo pregrijavanjem motora.

"Bilo je problema, teških situacija, razočaranja, ali u cjelini za Damira i mene, premda je završilo ranije nego bismo to željeli, ovo je bilo veličanstveno iskustvo. Međutim, kad usred ničega, doslovno usred pustinje na jednoj dini ugledate nekoliko stotina ljudi kako s upaljenim bakljama zdušno bodre natjecatelje i kad osjetite duh sportske solidarnosti koji vlada među ekipama, kad shvatite da ste i vi dio jedne legende među relijima - upravo u tom trenutku zaboravljate sve nedaće. Razočarani smo zbog odustajanja jer smo i dalje spremni nastaviti, unatoč svim problemima, no tehnika je ovaj put bila slabija od ljudskog duha", izjavio je Šaškarin za Sportnet.hr.

Carlos Sainz preuzeo je vodstvo u ukupnom poretku relija Dakar, a njega slijede Giniel de Villiers i Mark Miller. Zanimljivo je da svi oni voze za VolkswagenCarlos Sainz preuzeo je vodstvo u ukupnom poretku relija Dakar, a njega slijede Giniel de Villiers i Mark Miller. Zanimljivo je da svi oni voze za VolkswagenU ukupnom poretku, jučerašnjom diskvalifikacijom Katranina, Nassera Al-Attyaha, sada je vodeći Sainz za minimalnom prednošću od 9 sekundi ispred Južnoafrikanca Giniela de Villiersa i 13.53 minuta ispred Millera, a svi oni voze za Volkswagen.

U konkurenciji motocikala Čileanac Francisco Lopez na KTM-u prošao je prvi ciljem domaće sedme etape koja mu je ujedno i prva ove godine. Sa prednošću od 3.57 minute bio je bolji ispred Španjolca Marca Come i 5.21 minuta ispred Francuza Cyrila Despresa, obojica na KTM-u. U ukupnom poretku daleko vodeći je Coma sa čak 51.22 minuta prednosti ispred Amerikanca Jonaha Streeta, na istome motoru i sa 52.31 minuta prednosti ispred Francuza Davida Frétignéa na Yamahi, vodećeg u konkurenciji motora do 450ccm.

Na quadovima je najbrži bio Argentinac Marcos Patroneli, a ovo mu je ujedno i prvi uspjeh na reliju Dakar. Sa 14.01 minuta prednosti bio je bolji ispred Urugvajca Luisa Hendersona i 20.22 minute ispred Poljaka Rafala Sonika. U ukupnom poretku i dalje je vodeći Čeh Josef Mehaček sa 2:27.32 sata ispred Patronellija i 2:38.27 sata ispred Sonika. Kamioni nisu vozili sedmu etapu.

Danas vozači na rasporedu imaju slobodan dan, dok ih sutra očekuje 294 kilometra brzinskih ispita od Valparaisoa do La Serenae.

Vezane vijesti

Dakarski reli: Peterhansel još bliže desetom naslovu

Dakarski reli: Peterhansel još bliže desetom naslovu

Francuski vozač Minija Stephane Peterhansel pobijedio je u konkurenciji terenaca na 11. etapi 33. izdanja Dakarskog relija, koja se u četvrtak vozila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika