12.01.2009. / 08:23

Autor: Katarina Zorić

Obračun s korupcijom: Ukidaju se trgovački sudovi?

Zagovaratelji te ideje formalno je obrazlažu isključivo riječju “racionalizacija”, ali neformalno smatraju da su te sudske institucije iznimno bliske s interesima krupnoga kapitala te da tu više ne pomažu pojedinačni antikorupcijski zahvati i kadrovske promjene njihovih predsjednika

Glavni državni odvjetnik Mladen BajićGlavni državni odvjetnik Mladen BajićGlavni državni odvjetnik Mladen Bajić, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković traže da se postupno ukine svih 13 trgovačkih sudova u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Ukidanje 13 trgovačkih sudova krajnji je cilj racionalizacije sudske mreže koja je počela s prvim danima 2009. U očekivanju otpora unutar pravosuđa, politike i poslovnih korporacija, još uvijek se čeka pogodni trenutak za afirmaciju te ideje.

Navodno se o ideji eliminacije trgovačkih sudova razmišljalo još prošle godine dok se u Ministarstvu pravosuđa kreirala pravosudna reforma pod pokroviteljstvom i nadzorom Eeuropske unije, piše list.

Prema mišljenju onih koji se zalažu za ukidanje, trgovački sudovi zapravo se bave građanskim predmetima i zato nema nikakva razloga da se njihovi poslovi s vremenom ne presele u specijalizirane odjele općinskih sudova.

U tom bi slučaju, u trgovačko-pravnim sporovima županijski sudovi postali žalbena instanca umjesto današnjeg Visokog trgovačkog suda. U prvom bi koraku od iduće dvije godine valjalo ukinuti četiri ili pet trgovačkih sudova, pa nastaviti istim tempom.

Zagovaratelji te ideje formalno je obrazlažu isključivo riječju “racionalizacija”, ali neformalno smatraju da su te sudske institucije iznimno bliske s interesima krupnoga kapitala te da tu više ne pomažu pojedinačni antikorupcijski zahvati i kadrovske promjene njihovih predsjednika.

Premda je inicijativa za ukidanje trgovačkih sudova u ovom trenutku neslužbena i tajna, ideja je već dospjela čak i do nekih odvjetnika. Prema prvim reakcijama, nije primljena s oduševljenjem.

“Da, čuo sam za tu inicijativu”, kaže odvjetnik Veljko Miljević, potvrđujući da u sektoru trgovačkog sudovanja postoji doista krupan problem.

“Ali ne mislim da je osobito dobra zamisao ukidati sudove koji postoje od 1956. Bojim se da ukidanje trgovačkih sudova neće smanjiti broj neriješenih predmeta, da neće promijeniti dosadašnju praksu prema kojoj se neki slučajevi odugovlače, a neki promptno riješe. Bojim se da će probleme samo preseliti u te buduće odjele općinskih sudova", kaže Miljević

Odvjetnik Anto Nobilo navodi da je već odavno svjestan problema korupcije domaćih trgovačkih sudova. “Ipak bih ja to drukčije riješio. Upustio bih se u temeljitu protukorupcijsku istragu, ali trgovački sud ne bih ukinuo. Europski je trend da se sudovi što više specijaliziraju”, rekao je Nobilo.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika