12.01.2009. / 09:21

Autor: Katarina Zorić

Milijun eura za informaciju o ratnim zločincima: Srbi naveliko cinkaju Mladića

Broj poziva naročito se povećao od 9. siječnja, kada su na svim policijskim postajama u Srbiji i graničnim prelazima zaljepljene tjeralice sa fotografijama bjegunaca, ispod kojih je naznačeno da su za informacije koje će dovesti do njihovog uhićenja raspisane nagrade od 1.000.000 eura za Mladića i 250.000 za Hadžića

Foto: Press onlineFoto: Press onlineNakon što su 9. siječnja diljem Srbije objavljenje tjeralice za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem koje za informaciju o ratnim zločincima nude nagradu od milijun, odnosno 250 tisuća eura, povećan je broj građana koji zovu BIA tvrdeći da imaju informacije o Mladiću i Hadžiću, piše srbijanski Press online.

Mnogobrojni građani Srbije javili su se posljednjih dana na službeni telefon BIA 9191, tvrdeći da imaju bitne informacije o haškim bjeguncima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, navodi Press. Broj poziva naročito se povećao od 9. siječnja, kada su na svim policijskim postajama u Srbiji i graničnim prelazima zaljepljene tjeralice sa fotografijama bjegunaca, ispod kojih je naznačeno da su za informacije koje će dovesti do njihovog uhićenja raspisane nagrade od 1.000.000 eura za Mladića i 250.000 za Hadžića.

Jedan od članova Akcijskog tima Vlade za suradnju s Hagom kaže da se svi pozivi pažljivo ispituju i da se mogu svrstati u tri kategorije:

’Zaista nam se javljaju raznorazni ljudi. Od psihopata, preko onih koji iz nekih osobnih razloga hoće da naude porodicama haških bjegunaca, do onih koji imaju informacije koje nas mogu dovesti korak bliže Mladiću i Hadžiću. Mi svaki poziv detaljno provjeravamo. Većina njih odnosi se na mrežu pomagača bjegunaca. Upravo smo na osnovu telefonskih dojava krajem prošle godine izveli nekoliko potraga, među kojima i pretres obiteljske kuće i ftvornice Vidoja Vujića u Valjevu, zatim pretres kuće Ljubinka Zlatića u Aranđelovcu... Ovih dana dobili smo još dva-tri zanimljiva poziva, koje upravo provjeravamo’, objašnjava sugovornik. On naglašava da skoro 90 posto poziva dolazi iz Srbije, a da ni jedan jedini nije stigao iz Republike Srpske.

Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA Saše Vukadinovića, kaže da je broj poziva na 9191 povećan od 9. siječnja, ali da BIA tek očekuje prave informacije o Mladiću i Hadžiću. On ’na osnovu dosadašnjeg iskustva’ kaže kako tek očekuje veći odaziv građana.

Inače, država Srbija je u proljeće 2008. godine prvi put ponudila po milijun eura za informacije o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, odnosno po 250.000 eura za Gorana Hadžića i Stojana Župljanina. Na najnovijoj tjeralici za Mladićem i Hadžićem, pored njihovih fotografija i novca koji se nudi, naglašeno je i da su ’tajnost podataka i identitet osobe’ koja šalje informacije ’zagarantirani’.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika