12.01.2009. / 10:33

Autor: Petra Horvat

Zbog redukcije plina hrvatske kompanije gube milijardu eura

U zagrebačkoj Gradskoj plinari kažu da je tijekom vikenda isključeno oko 300 tvrtki, te da će ih se isključiti još 600; na naredbu o redukciji oglušilo se 30-ak tvrtki, kojima prijeti kazna od 500 tisuća kuna

Među poduzećima kojima je plin važan dio proizvodnog procesa preko vikenda je vladala panika zbog odluke Vlade o provođenju 5. i 6. stupnja redukcije. Štete zbog obustave plina procjenjuju se na milijardu eura, no tvrtkama koje su se oglušile na naredbu o redukciji prijeti kazna i do 500.000 kuna. Poslovni dnevnik je objavio podatak da je u Zagrebu takvih tvrtki bilo 30-ak.

Vlado Kovačević, direktor CRO Industrije HUP-a, za Nacional je izjavio da su vrijednosti o šteti zbog obustave plina izrečene u grubim crtama. "Još prikupljamo podatke od tvrtki s kojima surađujemo, pa ne želim za sada špekulirati sa podacima. Stvarna šteta će biti procjenjena krajem tjedna i tada ćemo o tome informirati javnost", rekao je Kovačević.

Kovačević je objasnio da procjena štete ne može ići linearno, već da ovisi od tvrtke do tvrtke. "Procjena štete ima nekoliko dimenzija. Neke su tvrtke prisiljene u potpunosti obustaviti proizvodnju zbog redukcije plina i takve će tvrtke imati najveću štetu. S druge strane, postoje i one tvrtke koje su proizvodnju prebacile na druge energente, no griju se na plin, pa su također obustavile proizvodnju jer radnici ne mogu raditi na hladnoći. Također, tvrtke koje su u proizvodnji plin zamijenile drugim energentom zbog toga imaju veće troškove. Sve te podatke trebamo uzeti u obzir prilikom procjene štete, pa je najbolje pričekati da prikupimo sve podatke", rekao je. Kovačević je procijenio da se broj tvrtki koje ne mogu priječi na druge energente u proizvodnji kreće oko 100. Rekao je i da su tvrtke uglavnom poštovale naredbu o redukciji, a pozvao je i na daljnje poštivanje te naredbe.

Mnoge tvrtke kažu da bi im nagla obustava plina mogla uzrokovati oštećenja čiji bi popravak trajao preko godinu dana. Glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Mazal rekao je da ministarstvo vodi računa o tvrtkama koje ne mogu zapostaviti tehnološki proces, te da je dogovoreno da se takvim tvrtkama osigura tehnološki minimum. Takvih je tvrtki, izjavio je Mazal za Poslovni dnevnik, zasad 40-ak.

Glasnogovornik Gradske plinare Davor Šestan najavio je da će oni dosljedno provoditi mjere ograničenja u Zagrebu. Također, kazao je da je tijekom vikenda isključeno oko 300 tvrtki, te da će ih se isključiti još 600.

Šestan je kazao i da je 30-ak srednjih i većih tvrtki odbilo isključenje. "Njihov ćemo popis poslati Ministarstvu gospodarstva na daljnje postupanje", prenio je Poslovni dnevnik njegovu izjavu.

Vezane vijesti

Povjerenstvo: Ove zime ne bi trebalo biti problema u opskrbi prirodnim plinom

Povjerenstvo: Ove zime ne bi trebalo biti problema u opskrbi prirodnim plinom

Hrvatska ove zime ne bi trebala imati problema u opskrbi prirodnim plinom, transportni i skladišni kapaciteti su potpuno spremni, a u tijeku su i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika