12.01.2009. / 14:22

Autor: Petra Horvat

Ministar Šuker: 'OIB nije tajan, tajni su podaci'

Radi zaštite svih osobnih podataka, rekao je Šuker, koristiti će se posebni protokoli

Ivan Šuker FOTO: Josip RegovićIvan Šuker FOTO: Josip RegovićMinistar financija Ivan Šuker na današnjoj je presici objasnio kako osobni identifikacijski broj (OIB) nije tajan, već su tajni podaci do kojih se može doći pomoću njega. Kazao je i da će središnji registar biti u Poreznoj upravi, te da će svim podacima u sustavu moći pristupiti samo mali broj djelatnika.

"Kako će i druge državne institucije i ministarstva koristiti podatke iz središnjeg registra, samo će dvije osobe znati o kakvim je podacima riječ – osoba koja je zahtjev dala i osoba koja je dala podatke - pa će se lako ući u trag podacima ako oni procure", prenio je Business.hr Šukerovu izjavu.

Radi zaštite svih osobnih podataka, rekao je Šuker, koristiti će se posebni protokoli.

Šukerovo je ministarstvo do sada poslalo 1,2 milijuna OIB-a građanima, a njihova bi masovna dostava trebala biti završena do kraja idućeg mjeseca. Kako je ministar rekao, zajednička upotreba OIB-a i JMBG-a trajat će sve do početka iduće godine.

"Njegova upotreba bi trebala biti dobar alat u borbi protiv korupcije, ali i u načinu dodjele određenih socijalnih i drugih materijalnih prava koja se ostvaruju na osnovi imovinskog cenzusa", izjavio je Šuker za Business.hr.

Za isti je portal kazao i kako će pojedine institucije sada mnogo lakše provjeriti podatke o primanjima ili imovini tražitelja nekog prava. Također, građani će biti oslobođeni vađenja opsežne dokumentacije.

Dostava potvrda u "prvom valu" može se očekivati u 39 hrvatskih gradova i općina te tri zagrebačke četvrti, a do kraja siječnja trebao bi biti dovršen ispis svih potvrda, koje bi trebale biti dostavljene tijekom veljače za sve za koje je poznata adresa prebivališta, kazala je načelnica u Poreznoj upravi Marijana Vuraić Kudeljan.

Kako maloljetne osobe ne mogu primati preporučenu poštu OIB će za njih biti dostavljen roditelju kojem je dijete prijavljeno na poreznoj kartici radi korištenja osobnog odbitka, dok će se potvrde osobama za koje nije utvrđena adresa prebivališta ili za djecu koja nisu na poreznim karticama roditelja slati krajem veljače.

Tijekom ove godine u platnom prometu i poreznim prijavama koristit će se trenutni identifikacijski podaci (JMBG za fizičke i MB za pravne osobe), a od 2010. OIB postaje temelj komunikacije s tijelima javne uprave, pa tako i u platnom prometu i poreznim prijavama.

Do tada bi, prema riječima ministra financija Ivana Šukera, uz OIB trebao biti povezan i veći dio podataka iz gruntovnica i katastara, s kojima za sada ima najviše problema.

Također, rekao je da se, među ostalim, pokušava dogovoriti da se od ove školske godine prilikom upisa djece u srednje škole i fakultete omogući da se korištenjem OIB-a izbjegne potreba za dostavljanjem izvoda iz matičnih knjiga. (Hina, P.H.)

Vezane vijesti

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je da tajne službe sigurno nisu špijunirale bivšu ministricu zaštite okoliša i prirode Mirelu Holy, a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika