12.01.2009. / 14:43

Autor: Petra Horvat

Gredelj ideju o ukidanju trgovačkih sudova ocijenio suludom

Tom logikom bi mogli ukinuti cijelu Hrvatsku jer je čitava država ogrezla u korupciju, ocijenio je Gredelj

Vladimir GredeljVladimir GredeljPravosudne krugove je uzburkala informacija da čelni ljudi hrvatskog pravosuđa, s ciljem racionalizacije sudske mreže, žele ukinuti svih 13 trgovačkih sudova. "Ovo predstavlja totalni fijasko reforme pravosuđa i vrlo čudne metode u borbi protiv korupcije", komentirala je za Dnevnik.hr bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Informaciju da se za smanjenje trgovačkih sudova do njihovog postupnog nestanka zalažu glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, te nekoliko utjecajnih pravnika u redovima HDZ-a objavio je Jutarnji list. "Trgovački sudovi su postali toliko sljubljeni s interesima krupnog kapitala da tu više ne pomažu pojedinačni antikorupcijski zahvati i kadrovske promjene njihovih predsjednika", naveli su izvori Jutarnjem listu.

"Ovo je posve neprihvatljiv model restrukturiranja sudova. Treba se ukidati samo one sudove koji su su neracionalni. Nema potrebe da imamo trgovački sud i u Dubrovniku, Zadru, Šibeniku i Splitu, dovoljan je samo ovaj u Šibeniku. Hrvatska treba zadržati četiri Trgovačka suda u četiri najveća tragova. A protiv korupcije se bori tako da se sankcionira svaki pojedini slučaj korupcije i nije istina da su trgovački sudovi potpuno leglo korupcije. Pojave se takvi slučajevi, ali treba ih sve sankcionirati", izjavila je Vesna Škare Ožbolt za Dnevnik.hr.

Vesna Škare OžboltVesna Škare OžboltUpozorila je i da Hrvatska u protekle tri godine nije ništa napravila po pitanju izgradnje nove mreže sudova, iako je za to dobila ogromne novce.

"Ne mogu vjerovati da bi netko zbog korupcije išao ukidati cijele ustanove. Ovo je kapitulacija države od onog što građani traže, časnog i neovisnog sustava", ocijenila je Ingrid Antičević Marinović, nekadašnja ministrica pravosuđa za Dnevnik.hr. Pitala se znači li to da bismo trebali zbog pogreške nekog liječnika zatvoriti cijelu bolnicu. "Trgovački sudovi su jako važni zbog pokretanja gospodarske aktivnosti i u državnom interesu je da oni funkcioniraju jer su tamo najvrjedniji gospodarski predmeti. Premještanjem tih predmeta na redovne sudove gospodarstvo bi još više trpilo", kazala je Ingrid Antičević Marinović za Dnevnik.hr.

Vladimir Gredelj, odvjetnik i nekadašnji predsjednik udruge hrvatskih sudaca, izjavio je da je ukidanje trgovačkih sudova "dosta suluda ideja". "Ukidanje svih trgovačkih sudova pod izlikom da je na njima korupcija je smiješna. Tom logikom bi mogli ukinuti cijelu Hrvatsku jer je čitava država ogrezla u korupciju. Ključni problem kod nas je što se nitko ne bavi uzrocima, svi se bave samo posljedicama", rekao je Vladimir Gredelj za isti portal. Gredelj je istaknuo i da se nijedna reforma ne može napraviti bez jasne strategije i cilja. "A u ovom se slučaju ne zna niti jedno niti drugo te nitko uopće ne zna kuda ići", ocijenio je.

Vezane vijesti

Ingrid Antičević-Marinović 'izgubljena' u engleskom jeziku

Ingrid Antičević-Marinović 'izgubljena' u engleskom jeziku

"Koji je vaš glavni cilj u Bruxellesu?", pitanje je koje je na engleskom televizijska novinarka postavila Ingrid Antičević-Marinović. Ova je, kao iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika