Objavljeno u Nacionalu br. 687, 2009-01-13

Autor: Miljenka Čogelja

'Sting me cijelo vrijeme gleda, promatra kao malo dijete i kopira'

Edin Karamazov, Stingov partner i učitelj, u iznimno uspješnom projektu

STING I KARAMAZOV dolaze u Zagreb promovirati album s renesansnom glazbomSTING I KARAMAZOV dolaze u Zagreb promovirati album s renesansnom glazbom"Svirati sa Stingom znači uvijek biti u njegovoj sjeni. Kad je on prisutan, svi ostali su u drugom planu, a meni je trebalo malo vremena da se naviknem na to. Po prirodi sam samouvjeren i naviknut na to da se ističem pa mi je ta situacija bila nešto novo." Tim je riječima opisao svoje dojmove o prijateljstvu i suradnji s engleskim pop glazbenikom Stingom jedan od najboljih svjetskih svirača lutnje i gitarist Edin Karamazov. Sting i Karamazov trenutačno su na turneji kojom promoviraju zajednički album "Songs From The Labyrinth", na kojem Karamazov svira lutnju, a Sting pjeva skladbe engleskog skladatelja iz 16. i 17. stoljeća Johna Dowlanda. Karamazov je studirao klasičnu gitaru te arapsku i baroknu lutnju, a s najboljim izvođačima i međunarodnim ansamblima za ranu glazbu snimio je više od 60 ploča.

Album koji je sa Stingom snimio najprodavaniji je album klasične glazbe ikada, a njih dvojica su u posljednjih mjesec i pol svirali u Australiji, Japanu i velikom dijelu Azije. Sting je u međuvremenu naučio svirati lutnju pa će dio repertoara na zagrebačkom koncertu biti i njihov duet na lutnjama: "Počelo je tako da ja sviram on pjeva. No s obzirom na to koliko je tvrdoglav, on je na kraju naučio i svirati, samo da meni pokaže da može. U novinama se često pisalo kako je on moj učenik - međutim to uopće nije istina. Samo sam mu pokazao osnovne stvari. Ali ne bi on bio to što jest da nije takav - cijelo me vrijeme gleda, promatra kao malo dijete i kopira. Ponavlja ono što radim i uči."


Njih dvojica poznaju se od 90-ih, kada je Karamazov svirao jednom hamburškom varijeteu, u kojem su se sreli. No pobliže su se upoznali tek tijekom zajedničkih turneja: "Često vodimo oštre razgovore u kojima se suprotstavljamo jedan drugome, ali jednako često i samo šutimo. Zamjeram mu ponekad što je toliko moćan, a ne trudi se mijenjati neke stvari, pomoći, utjecati. Pa čak i Madonna u svojim pjesmama provocira Busha. No, on je već stariji i ne želi se zamjerati nikome." Karamazov Stinga privatno ne doživljava kao zvijezdu: "Nikad ga nisam tako doživljavao. Pogotovo mi je teško na njega tako gledati u nekom svakodnevnom okruženju. No, naprimjer, ove smo jeseni nastupali u Jordanu pa smo otišli na turistički izlet u Petru. Beduin koji iznajmljuje deve htio se slikati sa Stingom. Beduin, na tom izoliranom mjestu. Kad to vidiš, shvatiš da zvijezde doista postoje."

Vezane vijesti

Sting si za 60. rođendan poklonio novi mjuzikl

Sting si za 60. rođendan poklonio novi mjuzikl

Sting svoj 60. rođendan slavi povratkom u glazbeni teatar te piše glazbu za novi mjuzikl čija će se radnja odvijati u Newcastleu 1980-tih, pišu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika