13.01.2009. / 11:34

Autor: Petra Horvat

Londonski konzultanti Todoriću savjetuju prodaju Konzuma?

Uprava Agrokora nije porekla suradnju s KPMG-om, no tvrde da analiza nije izrađena zbog krize

Ivica TodorićIvica TodorićIvica Todorić, vlasnik agrokora, navodno se priprema za nadolazeću globalnu krizu, zbog čega je u listopadu 2008. godine od konzultantske kuće KPMG naručio analizu što mu je činiti kada kriza nastupi, prenio je Business.hr. Londonska konzultantska kuća navodno je, kao moguće scenarije, predložila prodaju maloprodajnog lanca trgovina Konzuma, te prodaju jednog dijela industrije, primjerice Leda ili Jamnice. Todorićeva zlatna koka, maloprodajna mreža Konzum, broji više od 600 objekata, a ukupni prihodi u 2008. godini iznosili su 12,5 milijardi kuna.

Uprava Agrokora nije porekla suradnju s KPMG-om, no tvrde da analiza nije izrađena zbog krize. "KPMG nam je radio analize, ali nevezano uz krizu. Kako su krize specifične i vezane za određene regije i države, Agrokor se koristi lokalnim izvorima, te sami radimo scenarije i pripreme. nismo za to angažirali vanjsku tvrtku", objavio je Business.hr Agrokorovo priopćenje.

Anoniman domaći konzultant, izvor Business.hr-a, izjavio je da ne vjeruje da će Todorić prodati Konzum u slučaju krize, no tvrdi da će svakako morati provesti restrukturiranje i prodaju dijela industrije. "Todorić bi prije mogao dopustiti ulazak strateških investitora u tvrtke poput Leda, nego da prodaje Konzum. agrokor je izrazito razvijao maloprodajnu mrežu, a s druge strane, njegova je industrija poput Leda ili Zvijezde puno ugroženija pred multinacionalkama", objavio je Business.hr.

Isti izvor smatra da bi jak udarac Agrokorovoj maloprodaji mogla zadati i prodaja Mercatora nekom stranom trgovačkom divu, a kao potencijalni kupac neslužbeno se spominje britanski Tesco.

Drugi sugovornik Business.hr-a smatra da Todoriću treba Konzum kako bi razvio ostale tvrtke iz sustava, čiji proizvodi imaju povlašten položaj na policama tog trgovačkog lanca. Ipak, smatra isti izvor, Todorić može u slučaju prodaje Konzuma, tražiti da proizvodi Agrokorovih tvrtki zadrže povlašteno mjesto na policama idućih pet ili deset godina.

Prema podacima Business.hr-a, Agrokoru ove godine dolazi na naplatu 620,6 milijuna kuna obveznica. Posljednji službeni podaci pokazuju da je 2007. godinu koncern zaključio s 3,8 milijardi kuna dugoročnih obveza. Na ukupni prihod od gotovo 21 milijardi kuna ukupne su obveze koncerna iznosile 12,6 milijardi kuna.

2010. godine Todoriću dolazi na naplatu 746,5 milijuna kuna obveznica, a 2011. na naplatu dolaze obveznice u iznosu 2,35 milijardi kuna.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika