14.01.2009. / 11:29

Autor: Hrvoje Šimičević

Urbano krvoproliće: Hamas u Gazi za primirje, čelnici u egzilu im to ne dopuštaju

"Članovi Hamasa koji se nalaze u pojasu Gaze i dalje čvrsto drže svoje položaje, no više ne žele nastaviti sa sukobima", kazao je za New York Times jedan egipatski dužnosnik.

Foto: ReutersFoto: ReutersKrvavi sukobi u pojasu Gaze, gdje je u izraelskim napadima do sada poginulo više od tisuću ljudi, od čega najveći broj civila, nemaju prevelike šanse za prekid, ako se u obzir uzmu posljednje izjave izraelskih dužnosnika, koji su poručili kako je Hamas oštećen, 'ali ne i uništen.' Takva retorika samo potvrđuje dosadašnje stajalište izraelske strane, koja je pod obrazloženjem da nastoji anulirati učestalo Hamasovo granatiranje juga Izraela, započela rat koji se žestoko odvija posljednja dva tjedna.

Jučer su se raketiranja dodatno intenzivirala, i to na gusto naseljenom području grada Gaze, gdje su se do kasnih jutarnjih sati izraelski tenkovi probijali na područje sa civilnim stanovništvom. Prema procjenama, u jučerašnjim je sukobima na palestinskoj strani poginulo 18 palestinskih vojnika i sedam civila, dok je na drugoj strani poginulo 10 vojnika i 3 civila.

Foto: ReutersFoto: ReutersU posljednih nekoliko dana agencije su prenosile kako je zbog sve većeg vojnog pritiska Izraela određeni dio vodstva Hamasa relativno ublažio svoja stajališta prema ideji o primirju, koji je uređivala egipatska strana. Posebno se to, kako navodi New York Times, odnosilo na Hamasove čelnike koji se nalaze na poprištu samih sukoba.

S druge strane, rezolutni stavovi o nastavku borbi sa Izraelom najviše zagovaraju pripadnici ove militantne skupine koji se trenutačno nalaze u egzilu. Pozivajući se na prisluškivane telefonske razgovore dvaju Hamasovih skupina, izraelski obavještajci istaknuli su kako je vidljivo narušavanje dosadašnje kohezije na vrhu ove skupine. To su potvrdili i egipatski pregovarači, koji trenutačno posreduju između dvije zaraćene strane.

Jedan od neimenovanih egipatskih diplomata potvrdio je da njihove napore u uspostavljanju barem privremenog primirja, prekidaju konstantne trzavice između Hamasovih predstavnika u Gazi i čelnika u egzilu, koji odluke donose u sirijskom Damasku "Članovi Hamasa koji se nalaze u pojasu Gaze i dalje čvrsto drže svoje položaje, no više ne žele nastaviti sa sukobima, već se dobar dio njih zalaže za prekid vatre", kazao je za New York Times jedan egipatski dužnosnik.

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika