14.01.2009. / 13:25

Autor: Petra Horvat

HUP tvrtkama poslao upitnike o štetama zbog isključenja plina, Vlada i dalje šuti o odštetama

'Još nemamo konkretne podatke, no imati ćemo ih do ponedjeljka ili utorka i javnost će biti upoznata s njima. Tek nakon procjene štete moguće je konkretno govoriti i o odštetama', rekao je direktor HUP-ove udruge industrije

Vlado KovačevićVlado KovačevićVlado Kovačević, direktor HUP Croindustrije, HUP-ove udruge industrije, u telefonskom razgovoru za Nacional kazao je da HUP trenutno prikuplja podatke o štetama koje je uzrokovala redukcija isporuke plina. "Tvrtkama smo jučer poslali upitnike iz kojih ćemo saznati točne podatke o štetama uzrokovanih redukcijom plina. Još nemamo konkretne podatke, no imati ćemo ih do ponedjeljka ili utorka i javnost će biti upoznata s njima. Tek nakon procjene štete moguće je konkretno govoriti i o odštetama", rekao je Kovačević.

Kao što je Nacional ranije objavio, štete se ne mogu izračunati linearno, jer variraju od tvrtke do tvrtke. "Neke su tvrtke u proizvodnji imale mogućnost zamjene plina drugim energentom, no time su se povećali i troškovi proizvodnje. Neke su tvrtke na taj način u potpunosti riješile problem, no tvrtke koje se griju na plin ne mogu prisiliti svoje radnike da rade u neugrijanim prostorijama. Takve tvrtke također trpe štetu", rekao je Kovačević. Kazao je i da HUP ustraje u prijedlozima Vladi da se svima smanji isporuka plina, a da se poveća isporuka industriji kako bi se sačuvala radna mjesta u vrijeme krize.

Na pitanje kako komentira podatak, koji je objavio Poslovni dnevnik, da je nekim tvrtkama unatoč naređenoj redukciji, ipak odobrena puna distribucija plina Kovačić je rekao da prvi puta čuje o tome. "Koliko ja znam, nekim je tvrtkama odobrena isporuka minimalne količine plina potrebnog za održavanje hladnog pogona, no potpuna distribucija nikome nije odobrena", tvrdi Kovačević.

Poslovni dnevnik je objavio podatak da je tvrtka Zagorka, koja proizvodi kamine i kalijeve peći, izuzeta iz naredbe o redukciji, te da joj je osigurana puna opskrba.

Nacional je kontaktirao direktora te tvrtke Zvonka Jakuša koji je kazao da Zagorka plin prima kontinuirano, no u bitno manjim količinama nego ranije. Zagorki mjesečno treba oko 70 000 prostornih metara plina, a sada prima oko 1500.

"Zagorka je bila na popisu tvrtki kojima je prijetilo isključenje. Nama bi to značilo potpuno uništenje proizvodnje. Većinu prihoda ostvarujemo uvozom. Udruga Hrvatski izvoznici, kojoj smo se prvoj obratili za pomoć, uputila nas je na Ministarstvo gospodarstva. Ministarstvu smo dostavili podatke o svom poslovanju, te predočili unaprijed plaćene ugovore koji nas obvezuju na isporuku, a koji bi propali. Naša bi konkurencija jedva dočekala da zakažemo s isporukom pa da nam preuzmu poslovanje. Tada bismo bili prisiljeni na otkaze", rekao je direktor Zagorke u kojoj je zaposleno 170 radnika.

Jakuš je rekao da je Ministarstvo jako brzo reagiralo i njegovoj je tvrtci plin kontinuirano isporučivan. "Brza reakcija ministarstva me ugodno iznenadila. Samo 2, 3 sata nakon što smo im se obratili za pomoć odobrili su nam zahtjeve", rekao je.

Za razliku od čelnika Zagorke koji na adresu Ministarstva upućuju pohvale i zahvale jer neće morati zbrajati štete u poslovanju, tvrtka Munja zbog nasilnog isključenja plina trpi goleme gubitke i ne libi se s primjedbama izaći u javnost. Munja se bavi proizvodnjom akumulatora i zima im je udarna sezona, koju ove godine moraju otpisati. "Razumijem da se Vlada našla u teškoj situaciji, no smatram da je pitanje smanjenja opskrbe industriji trebala drugačije riješiti", izjavio je predsjednik Uprave Munje Ivan Miloloža za Poslovni dnevnik. Smatra da je Vlada mogla propisati obvezu spuštanje opskrbe na minimum potreban za održavanje hladnog pogona i naglasiti da će se potrošnja iznad te razine sankcionirati na teret kompanija. Munja nije jedina tvrtka koja je teško pogođenja isključenjem, a šteta koju je pretrpjela još se zbraja.

Nakon procjene štete, kao što je najavio Kovačević, slijedi odluka o nadoknadi štete. Vlada je ranije najavila da uzimaju u obzir mogućnost nadoknade štete pogođenim tvrtkama, no za sada nije predstavila nikakav konkretan program niti kazala koje bi tvrtke ulazile u taj program.

Vezane vijesti

'Trgovanje informacijama iz Porezne uprave je nedopustivo'

'Trgovanje informacijama iz Porezne uprave je nedopustivo'

Nakon što se u medijima pojavila informacija prema kojoj će Ivica Todorić i Emil Tedeschi morati Poreznoj upravi objasniti porijeklo imovine stečene… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika