15.01.2009. / 10:49

Autor: Petra Horvat

Senzibilna strana bivšeg KGB-ovca:

Naivna umjetnost Vladimira Putina na aukciji

Neimenovani ruski slikar je prokomentirao da slika izgleda kao da ju je izradila ruka neke osjećajne žene, a ne vlastrodržac koji pokušava svijet natjerati da igra prema njegovim pravilima

Putin je smrznuti prozor naslikao u vrijeme kada se zbog obustave isporuke ruskog plina smrzava pola stanovništva Srednje Europe Foto: ReutersPutin je smrznuti prozor naslikao u vrijeme kada se zbog obustave isporuke ruskog plina smrzava pola stanovništva Srednje Europe Foto: ReutersRuski premijer Vladimir Putin, u javnosti precipiran kao macho muškarac, otkrio je javnosti svoju senzitivniju stranu. Naime, bivši KGB-ovac i nositelj crnog pojasa u judu potajno slika i svoje je amaterske slike odlučio ponuditi na aukcijskoj dražbi i prikupljen novac darovati u humanitarne svrhe. Hobiji kojima se Putin ranije bavio; pecanje, borilačke vještine, tipično su muški, pa nježna slikarska strana premijerove ličnosti iznenađuje rusku javnost.

Iako je rođen u Lenjingradu (današnjem Sankt Peterburgu) koji broji 5 milijuna stanovnika, Putinove slike prikazuju seljačku idilu. Primjerice, jedna slika prikazuje zimsko noćno nebo promatrano kroz seljački prozor uokviren zavjesama ukrašenim ukrajinskim vezom.

Pecanje je jedan Putinovih od hobijaPecanje je jedan Putinovih od hobijaOrganizator aukcije je kulturna fondacija bazirana u Sankt Peterburgu, a prema riječima organizatora, Putin je tek nakon nekoliko čaša vina odlučio javnosti otkriti svoj umjetnički talent. Putinova će slika biti ponuđena u kolekciji od 26 slika, a sve su slike izradile osobe iz ruskog javnog života. Prema pravilima izložbe, slike su trebale ilustrirati priču ukrajinskog autora Nikolaja Gogolja. Putinova slika prikazuje Badnju večer iz Gogoljeve priče u kojoj je đavao ukrao mjesec.

Ironično, Putin je smrznuti prozor naslikao u vrijeme kada se zbog obustave isporuke ruskog plina smrzava pola stanovništva Srednje Europe.

Neimenovani ruski slikar je prokomentirao da slika izgleda kao da ju je izradila ruka neke osjećajne žene, a ne vlastrodržac koji pokušava svijet natjerati da igra prema njegovim pravilima.

Putin je, čini se, krenuo stopama Adolfa Hitlera i Winstona Churchila koji su se amaterski bavili slikarstvom

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika