15.01.2009. / 16:35

Autor: Hrvoje Šimičević

Bliskoistočna realnost: Diplomati nadomak primirja a Izrael raketira sjedište UN-a u Gazi

Obamino prihvaćanje dužnosti najmoćnijeg čovjeka na svijetu, poslužiti će prema mišljenju analitičara Izraelu za testiranje terena kod svojih najvećih saveznika. No u ovom slučaju situacija je nešto drugačija jer SAD ima čelnika od kojeg se kao prvi vanjskopolitički test očekuje intervencija na ratom zahvaćenom Bliskom istoku.

Foto: ReutersFoto: ReutersU najžešćem kopnenom napadu od početka invazije na pojas Gaze, izraelske snage danas su tenkovima i teškom artiljerijom napali grad Gazu, i to na dan kad svjetske agencije izvještavaju o napretku u pregovaračkim naporima za zaustavljanje krvoprolića. Reuters je kamerama snimino nesmiljeno izraelsko raketiranje gusto naseljenog centra Gaze, koje je trajalo više sati. Uz zasad nepoznat broj civilnih žrtava, najveće osude izazvalo je izraelsko raketiranje UN-ovog sjedišta u Gazi, zbog kojeg se tijekom današnjeg dana ministar obrane Ehud Barack ispričavao glavnom tajniku Ban Ki-moonu. To nije prvi napad na UN-ove objekte u Gazi. Prije dva tjedna Izrael je u raketiraju pogodio školu u kojem su se nalazile izbjeglice, šro je za epliog imalo više od 50 civilnih žrtava.

Ehud Barack: 'Raketiranje sjedišta UN-a u Gazi bila je pogreška'

U napadu kojeg su izraelski političari nazvali 'pogreškom', poginulo je najmanje troje ljudi, ali ni to prema pretpostavkama nije konačna brojka. Grad u kojem se trenutačno nalazi više od 500 tisuća ljudi, proteklih nekoliko dana pod opsadom je izraelske vojske, koja prema procjenama analitičara povremeno tenkovima prodire prema centru grada, kako bi testirali Hamasov otpor na tom području. Dok se napadi iz dana u dan intenziviraju, skupina diplomata predvođena egipćanima u Kairu nastoji ponuditi rješenje koje bi uvjetno zadovoljio obje strane. Skupina izraelskih političara tijekom današnjeg dana trebala bi voditi razgovore sa egipatskim posrednicima, čija je planska okosnica zahtjev za izraelskim povlačenjem iz pojasa Gaze, kao i prekid blokade tog područja. Od početka dvotjedene kopnene kampanje, Izraelov glavni ultimatum zbog kojeg će pristati na primirje, odnosi se na prekid Hamasovih napada na jug Izraela, uz sprečavanje šverca oružja koji se tunelima dobavlja upravo preko Egipta.

Obamina inauguracija kao prilika za izraelsko testiranje

Hamasovi predstavnici već su vodili razgovore u Egiptu, a prema mišljenju političkih analitičara, uspostavljanje primirja nije toliko daleko, iako još treba poraditi na uvjetima koji će to omogućiti. Na to bi mogli ponajviše utjecati događaji koji se ovih dana odvijaju na svjetskoj razini, a ponajprije činjenica da se u SAD-u u utorak odvija inauguracija predsjednika Baracka Obame. SAD je uz ostale svjetske sile do sada ovaj konflikt gledao na deklarativnoj razini, bez prevelikog uplitanja, uz povremeno osuđujuću retoriku. Obamino prihvaćanje dužnosti najmoćnijeg čovjeka na svijetu, poslužiti će prema mišljenju analitičara Izraelu za testiranje terena kod svojih najvećih saveznika. No u ovom slučaju situacija je nešto drugačija jer SAD ima čelnika od kojeg se kao prvi vanjskopolitički test očekuje intervencija na ratom zahvaćenom Bliskom istoku. (H.Š.)

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika