16.01.2009. / 13:19

Autor: Katarina Zorić

Nova okrutna otmica u Austriji: Ženu držali zarobljenu na farmi 40 godina

Začuđuje to što Martina Moik kaže da su prema njoj većinu vremena dobro odnosili. Dobivala je tri obroka na dan, haljine i radnu odjeću, a dopuštali su joj ponekad i gledanje televizije

Martina Moik; Foto: Daily MailMartina Moik; Foto: Daily MailNakon slučajeva Fritzl i Kampusch, Austriju potresa novi slučaj otmice i zarobljeništva. 55-godišnja Martina Moik posljednjih je 40 godina provela kao ropkinja starijeg bračnog para na farmi u udaljenom selu u austrijskim Alpama.

Socijalni radnici kažu da Martina Moik ima poteškoća u razvoju te da je posljednjih nekoliko godina živjela samo na kruhu i marmeladi. Nesretna žena ne zna ni pisati ni čitati, nikada nije vidjela mobitel, a ne zna ni tko je austrijski predsjednik.

Začuđuje to što Martina Moik kaže da su prema njoj većinu vremena dobro odnosili. Dobivala je tri obroka na dan, haljine i radnu odjeću, a dopuštali su joj ponekad i gledanje televizije.

Međutim, njezina se situacija promijenila 2004. godine kada je umro vlasnik farme te je Martina bila prepuštena na nemilost udovice.

"Tukla me je i čupala za kosu. Čak mi je zabranila i gledanje televizije", rekla je Martina Moik. Dodala je da se njezin muž bolje odnosio prema njoj, ali da udovica nije bila zadovoljna ni sa čim što bi Martina napravila.

Rijetkim posjetiteljima koji bi svratili na farmu vlasnici bi govorili da Martina Moik kod njih radi kao služavka, za mjesečnu plaću od jedne funte. Međutim, kada je zbog reduciranih obroka drastično počela gubiti na težini, susjedi su počeli sumnjati.

Jedan od lokalnih dobavljača hrane cijeli je slučaj prijavio policiji, a istražitelji tek trebaju utvrditi je li Martina na farmi držana protiv volje i u kolikoj je mjeri bila izrabljivana.

"Neshvatljivo je da, nakon slučajeva Kampusch i Fritzl, Austrija nije naučila ništa te da se još jednom moramo suočiti s ovakvim zločinom", rekao je komentatora na austrijskom radiju.

Socijalna služba Martinu Moik smjestila je u dom jedne obitelji koja će se brinuti o njoj dok nadležne službe ne pronađu riješenje, odnosno mjesto gdje bi Martina mogla dobiti svu potrebu njegu.

Vezane vijesti

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Čelnik euroskupine Jean-Claude Juncker je u razgovoru u utorak na austrijskom državnom radiju O1 rekao da neće biti dubinskih promjena u programu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika