16.01.2009. / 16:55

Autor: Petra Horvat

Ako seljaci mogu dobiti odštetu zbog tuče, mogu i industrijalci zbog plina

Hrvatski gospodarstvenici pozivaju na hitne mjere za spašavanje industrijske proizvodnje u Hrvatskoj koja je teško pogođena uredbom o isključenju plina brojnim tvrtkama. HUP smatra da su štete mogle biti manje u slučaju da je Vlada donijela kvalitetnije odluke, a Vlada krivca vidi u ukrajinsko - ruskom sporu, distributerima i samim tvrtkama

Vlada se do sada još nije očitovala o obeštećenjima. Na fotografiji je premijer Ivo Sanader s ministrima Damirom Polančecom, Ivanom Šukerom i Gordanom Jandrokovićem Vlada se do sada još nije očitovala o obeštećenjima. Na fotografiji je premijer Ivo Sanader s ministrima Damirom Polančecom, Ivanom Šukerom i Gordanom Jandrokovićem Hrvatski gospodarstvenici se nalaze u problemima zbog milijunskih gubitaka uzrokovanih isključenjima proizvodnih pogona zbog uredbe o redukciji isporuke plina, a Vlada se za sada nije izjasnila o tome hoće li im i kako isplatiti obeštećenja. U osljednjih nekoliko dana bilo je više od nekoliko zahtjeva koji su došli iz tvrtki najpogođenijih nedostatkom plina koji su se pritom pozivali na prošlogodišnju vladinu intervenciju nakon isplate financijske pomoći financijskom sektoru oštećenom elementarnim nepogodama.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, poljoprivrednicima je, zbog štete nastale elementarnim nepogodama u 2008. godini, do sada isplaćena odšteta od 20 milijuna kuna. Isto ministarstvo je priopćilo da će ukupan iznos biti i veći, jer svi podaci o štetama još nisu obrađeni. Zbog tuča, oluja i suša najviše su stradala poljoprivredna dobra u sjevero-zapadnoj Hrvatskoj i država će izdvojiti novac za odštete iako do gubitaka nije dovela pogreška države, već ćud prirode. I to je u redu.

S druge strane, plinska kriza uzrokovana rusko - ukrajinskim sporom, koja traje više od dva tjedna, oštetila je više grana industrije, do čega je, smatraju stručnjaci, došlo zbog loših odluka Vlade. Hrvatska udruga poslodavaca je poslala upitnike tvrtkama članicama i podaci o štetama bi trebali biti poznati početkom idućeg tjedna. Neslužbeno, mnoge su tvrtke do sada istupile u javnost kako bi prijavile milijunske štete nastale tom odlukom. Posljednjih su dana brojni stručnjaci poručili gospodarstvenicima neka tuže državu zbog šteta nastalih odlukom da se, zbog redukcije ispostave plina, u potpunosti obustavi isporuka plina svima osim zaštićenim potrošaćima.

Vlado Kovačević, direktor HUP-ove udruge industrijalaca Croindustrija, smatra da je Vlada uvođenjem te odluke trebala osigurati da plan obustave isporuke plina nezaštićenim potrošaćima bude do detalja izrađen. "Regionalni i lokalni distributeri trebali su imati detaljno izrađen plan isključenja iz plinskog sustava kako bi se osiguralo da tvrtke koje bi potpunim isključenjem brojile goleme gubitke budu izuzete iz te restrikcije. Tim je tvrtkama trebalo osigurati konstantnu isporuku minimalne količine plina potrebne za održanje hladnih postrojenja. To nije učinjeno i odluka o potpunom isključenju je pala na regionalne distributere. Nije dovoljna dobra volja distributera, sve je trebalo biti do detalja propisano zakonom", izjavio je Kovačević za Nacional.

HUP CRO Industrija predlaže hitne mjere za spas industrije

Danas je održan sastanak Izvršnog odbora pet industrijskih granskih udruga koje čine Koordinaciju CRO Industrije HUP, a riječ je o drvnoj, tekstilnoj, kemijskoj, metalnoj i elektro industriji, na kojoj se razgovarali o posljedicama plinske krize.

Vlado Kovačević smatra da je Vlada preciznijim uredbama o stupnjevima redukcije plina mogla osigurati da budu manji gubiciVlado Kovačević smatra da je Vlada preciznijim uredbama o stupnjevima redukcije plina mogla osigurati da budu manji gubici"Hrvatska industrija u jeku velike gospodarske krize u kojoj se nalazimo u nekoliko posljednjih mjeseci, doživjela je novi udar kao posljedicu plinske krize. Svjedoci smo da se zbog globalne krize već neko vrijeme našim poduzećima otkazuju prethodno ugovoreni poslovi. Sada su zbog plinske krize i neimanja plana neselektivnog zatvaranja dotoka plina našim industrijskim pogonima, stvorene i nove poteškoće za ionako malu hrvatsku proizvodnju i izvoz. Ovime se multipliciraju dugogodišnji negativni učinci i stvara rast troškova poslovanja izvozno usmjerene industrije, nepoticajne tečajne politike te utjecaja globalne krize", stoji u pripćenju CRO industrije HUP-a.

U priopćenju je istaknuto da je potrebno poduzeti hitne mjere, usmjerene na olakšavanje poslovanja industriji, za osiguranje novog plina, te utvrditi raspored i smanjenje potrošnje postojećeg plina. CRO Industrija od izvršne vlasti traži osiguranje dovoljne količine plina, poziva na uključenje predstavnika industrije u izradu redefiniranih planova koje ocijenjuju lošima, a do isporuke plina traže osiguranje dovoljne količine plina.

Gospodarstvenici traže da sudjeluju u izradi hitnog plana isključenja i privremenih isključenja. Smatraju da tim planom treba biti definirano kolika je minimalna količina plina potrebna svakoj pojedinoj tvrtci po danima i dijelovima dana, te da trebaju biti analizirane štete od isključivanja i uključivanja plina na nacionalnoj i regionalnoj razini. Smatraju i da bi državna administracija trebala prilagoditi radno vrijeme novim okolnostima, te da treba napraviti plan redukcije isporuke plina pod otežanim okolnostima.

Osim spomenutih mjera, CRO Industrija utvrđuje i hitne mjere za sanaciju šteta uzrokovanih plinskom krizom koje uključuju: osiguranje financijskog fonda za isplatu odšteta, suspendiranje naplata davanja na nacionalnoj i lokalnoj razini, te hitno evidentiranje svih poslovnih i direktnih šteta i šteta na postrojenjima nastalih plinskom krizom. "Stanje u kojemu se našla naša industrija i zemlja općenito zahtjeva izradu održive energetske strategije i planova za krizne situacije koji će imati puno efikasnije mjere", stoji u zaključku.

Vlada odgovornost prebacuje na rusko - ukrajinski spor, distributere i same tvrtke

Zlatko Mehun smatra da su distributeri sami trebali procjeniti kojim tvrtkama plin ne smije biti u potpunosti isključenZlatko Mehun smatra da su distributeri sami trebali procjeniti kojim tvrtkama plin ne smije biti u potpunosti isključenDok HUP dio odgovornosti zbog nastalih šteta upućuje na adresu Vlade, Vlada odgovornost prebacuje na globalnu razinu, na rusko-ukrajinski spor.

"Nije kriva Vlada, niti su krivi gospodarstvenici ili distributeri plinom. Većina europskih zemalja je pogođena plinkom krizom i krivca treba tražiti u ukrajinsko-ruskom sporu", ustvrdio je za Nacional glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.

Glasnogovornik je kazao i da je jučerašnja izjava SDP-ovca Slavka Linića u kojoj poziva gospodarstvenike na tužbu protiv države "notorna glupost". Tvrdi da je država učinila sve što je bilo potrebno, pritom spomenuvši skladište Okoli koje je, kaže, bilo puno i spremno za niske zimske temperature. Na pitanje zašto nisu poduzete mjere koje bi Hrvatsku zaštitile u ovakvoj krizi, primjerice izgradnja dodatnih skladišta plina, Mehun je kazao da ovu krizu nitko nije mogao predvidjeti. Također, rekao je i da bi Hrvatskoj, u slučaju da Okoli nije bio pun, bilo "puno gore".

Na pitanje kako komentira stav stručnjaka da je Vlada, u slučaju donošenja odluke o isključenju velikih potrošača plina, mogla donijeti bolju odluku i osigurati da tvrtke broje manje gubitke, Mehun je za Nacional odgovorio: "Uredba o stupnjevima redukcije koju smo poslali distributerima detaljno precizira što treba poduzeti".

Time je Mehun ujedino demantirao Vladu Kovačevića koji tvrdi da uredbe nisu bile dovoljno precizne. Mehun je odgovornost prebacio na distributere i tvrdi da su sami trebali procijeniti kojim tvrtkama ne smiju plin u potpunosti isključiti. "Regionalni distributeri imaju točne podatke o tome koliko plina je kojoj tvrtci potrebno. Vlada ne može znati sve te podatke, no znaju ih distributeri i trebali su sami donijeti procjenu", rekao je Mehun.

Na pitanje je li u uredbi precizirano da distributeri moraju donijeti procjenu o tome kojim je tvrtkama moguće potpuno isključiti plin, a kojima osigurati količinu za održavanje pogona, Mehun nije odgovorio. Osim na distributere, Mehun je dio odgovornosti prebacio i na same tvrtke. "Smatram da su i same tvrtke trebale na vrijeme osigurati da ne ovise samo o jednom energentu. Ja kod kuće, primjerice, kuham na plin, no za svaki slučaj mogu kuhati i grijati se na struju", izjavio je.

Mehun je kazao i da je energetska strategija, koja je trabala biti izrađena još prije nekoliko godina, u završnoj fazi. "Do kraja mjeseca će biti predstavljena na sjednici Vlade, a nakon toga, početkom veljače, ide na raspravu u Sabor", rekao je.

Glasnogovornik je kazao i da je premijer Sanader danas s njemačkim partnerima dogovorio uvoz plina iz Mađarske, i tvrdi da nas taj dogovor osigurava do kraja plinske krize.

Niti Vlada niti gospodarstvenici nisu govorili o konkretnim načinima isplate odštete tvrtkama koje su zbog isključenja pretrpjele velike gubitke. Država odštete može isplatiti ili kroz poticaje ili oslobođenjem od plaćanja. Ministar Polančec je ranije ovaj tjedan kazao da Vlada ispituje mogućnost da se tvrtke isplate kroz poticaje, no nije bio siguran je li to u skladu sa zakonom.

HUP je početkom tjedna poslao upitnike tvrtkama članicama iz kojih će biti izvršena analiza štete uzrokovane plinskom krizom, a konkretni podaci će biti spremi u ponedjeljak, nakon čega će se moći konkretnije govoriti o obeštećenjima.

Vezane vijesti

Pet milijuna dolara zbog diskirminacije u AT&T

Pet milijuna dolara zbog diskirminacije u AT&T

Amerikanka iz Kansas Citya koja je sa kršćanstva prešla na islam dobila je pet milijuna dolara odštete od porote koja je utvrdila da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika