21.08.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

SAD - SVEMIR

VOYAGERI SE JOŠ JAVLJAJU

...

“VOYAGERI” SE JOŠ JAVLJAJU

Američka svemirska agencija NASA objavila je u povodu 25. godišnjice lansiranja svemirskih letjelica “Voyager 1” i “Voyager 2”, da su te dvije letjelici i dalje svakodnevno u kontaktu sa zemljom, iako su već na izlazu iz Sunčeva sistema, te bi uskoro mogle izaći iz utjecaja Sunca, te ući u interstelarno područje. Te dvije letjelice su predmeti ljudskog rada koji su se najviše udaljili od Zemlje. Letjelice su prošle pokraj svih vanjskih planeta Sunčevog sistema, te se “Voyager 1” nalazi na udaljenosti koja je 83 puta veća od udaljenosti zemlje od Sunca, a “Voyager 2” na udaljenosti 68 puta većoj od udaljenosti Zemlje od Sunca.
“Voyager 1” lansiran je 20. kolovoza 1977. godine, a “Voyager 2” 16 dana kasnije, a njihova je misija bila da prođu blizu vanjskih planeta, te ih snime. Znanstvenici su bili najviše zainteresirani za Jupiter i Saturn, ali i za Uran i Neptun, te za njihovih 68 mjeseca, a misija je bila više nego uspješna, jer su podaci, koji su stigli s dviju letjelica jako mnogo otkrili o tim planetima. Bilo je na početku planirano da misija traje četiri godine, no, pokazalo se da dvije letjelice mogu poslati vrlo zanimljive podatke i kasnije, pa se njihov let pažljivo prati i dalje.
Dvije letjelice se udaljuju od Zemlje brzinom od 1,6 milijuna kilometara na nad, a s posebnom zainteresiranošću se očekuju podaci kada će dvije letjelice izlaziti iz područja Sunčeva utjecaja, no, znanstvenici ne znaju točno kada će to biti, nego se procjenjuje da do tog trenutka treba proći negdje između sedam i dvadeset godina. Procjenjuje se da će baterije na letjelicama trajati od 2020. godine, do kada će one moći slati podatke na zemlju. U obje letjelice nalaze se i dvije pločice sa osnovnim podacima o zemlji, pozdravu na mnogim jezicima, te crteži muškarca i žene, tako da, ako netko inteligentno biće jednom u budućnosti u svemiru naiđe na “Voyager”, ona zna tko ga je poslao.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika