18.01.2009. / 10:06

Autor: Petra Horvat

Sindikat optužuje: Nepotizam i zlostavljanje u Ministarstvu vanjskih poslova

Tuga Tarle je navela i prijedloge riješenja problema u MVPEI-u, među kojima je i prijedlog o reviziji promaknuća kako bi se poništili učinci mita i nepotizma, te eliminiranje zapošljavanja na bazi kronizma i klijentelizma

Ministar vanjskih poslova Gordan JandrokovićMinistar vanjskih poslova Gordan JandrokovićSindikalna povjerenica u Ministarstvu vanjskih poslova (MVPEI) Tuga Tarle u sindikalnom je biltenu upozorila na probleme u ministarstvu kao što su problem napredovanja i zlostavljanja na radnom mjestu.

"Karijerni diplomat u 12 godina nanizao je izvrsne ocjene, ali nije napredovao. Njegov kolega u četiri je godine napredovao tri puta. Ovakvih slučajeva ima u Ministarstvu vanjskih poslova i na njih smo odlučili upozoriti", prenio je njene riječi Večernji list.

Tuga Tarle je navela i prijedloge riješenja problema u MVPEI-u, među kojima je i prijedlog o reviziji promaknuća kako bi se poništili učinci mita i nepotizma, te eliminiranje zapošljavanja na bazi kronizma i klijentelizma.

Sindikalna povjerenica tvrdi da je kadrovskim službama proslijedila pritužbe zbog zlostavljanja na radnom mjestu, a radi se o dvadesetak pritužbi. Tvrdi i da karijerni diplomati u Hrvatskoj ne mogu doći do najviših funkcija, te da se šefovi u pojedinim misijama zlostavljaju one koji im se pokušaju suprotstaviti.

Kazala je i da sindikalci MVPEI-a promišljaju nove načine ocjenjivanja rada kako ocjena ne bi ovisila samo o jednoj osobi.

"Postoji jedna niža razina službenika koji rade po principu nuđenja gotovih rješenje nadređenima. Pojedini šefovi mogu svojom lošom ocjenom, danom iz hira ili nekog animoziteta, zaustaviti nekog diplomata u napredovanju na duži rok. Zbog toga mi u sindikatu promišljamo i nove načine ocjenjivanja rada. Ideja nam je da ocjena ne bude u rukama samo jednog čovjeka nego da nečiji rad vrednuje grupa stručnjaka", prenio je Večernji list njenu izjavu.

Glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun tvrdi da se sva zapošljavanja, promaknuća i ocjenjivanja rada provode u skladu sa zakonom.

Vezane vijesti

Bandić i sindikati bez dogovora o ograničavanju plaća

Bandić i sindikati bez dogovora o ograničavanju plaća

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici sindikata koji predstavljaju službenike i namještenike, odnosno zaposlenike čije se plaće… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika