18.01.2009. / 13:27

Autor: Branimir Lozej

De Villiers, Coma, Kabirov i Mahaček pobjednici ovogodišnjeg relija Dakar

Pobjednici ovogodišnjeg dakarskog relija prije njegovog početka bili su najveći favoriti, tako je Giniel Villers slavio u konkurenciji automobila, Marc Coma u motociklima, dok je svoj peti naslov u konkurenciji quadova osvojio Josef Mahaček. No, ruska je momčad Kamaza u konkurenciji kamiona, koju predvodi Firdaus Kabirov, uspjela pobijediti peterostrukog prvaka Vladimira Čagina

Giniel de Villiers pobjednik je u konkurenciji automobilaGiniel de Villiers pobjednik je u konkurenciji automobilaGiniel de Villiers pobijedio je u konkurenciji automobila u ovogodišnjem izdanju relija Dakar. Ovaj je Južnoafrikanac opravdao ststus najvećeg favorita relija nakon 14 teških etapa koje su se vozile tijekom protekla dva tjedna na više od devet tisuća kilometara kroz Argentinu i Čile. "Ovo je nevjerojatan osjećaj. Iako sam pobijedio u dakarskom reliju koji se nije vozio u Africi, koja je za mene dom, bio je ovo pravi izazov. Možda i najteži u kojem sam sudjelovao", rekao je novinarima de Villiers. Drugi je završio de Villiersov timski kolega u Volkswagenu Amerikanac Mark Miller sa samo dvije minute zaostatka, dok je treće mjesto zauzeo Millerov sunarodnjak Robby Gordon. Iako je Gordon imao problema sa svojim Hummerom u pretposljednjoj etapi, završio je sa satom i 47 minuta zaostatka za de Villiersom. Španjolac Carlos Sainz, proslavljeni vozač Svjetskog prvenstva u reliju, vodio je do 12. etape, no na 79. kilometru pao je u provaliju.

Marc Coma, španjolski motociklist, pobijedio je nakon više od 52 sata vožnjeMarc Coma, španjolski motociklist, pobijedio je nakon više od 52 sata vožnjeMarc Coma, španjolski motociklista, osvojio je svoj prvi naslov prvaka dakarskog relija. Naime, Coma je ove godine pobijedio aktualnog pobjednika iz 2007. godine Cyrila Despresa koji je na kraju bio drugi, a vodio je od samog početaka relija. "Ovo je bio vrlo težak reli. Razlika Argentine i Čilea naspram Afrike su velike temperature na kojem većina nas nije navikla. Nakon toliko dana utrkivanja, toliko rada, stvarno sam velo sretan. Bilo je to kao pobijediti na Tour de Franceu", rekao je nakon završetka relija Coma. Treće je mjesto zauzeo Francuz David Fretigne sa više od sati i pol zaostatka za Comom.

U konkurenciji kamiona najbolja je bila ruska momčad Kamaz za koju voze Firdaus Kabirov, Ajdar Beljaev te Andrej Kokeev. Tako su ovi Rusi uspjeli pobijediti peterostrukog osvajača dakarskog relija i njihovog momčadskog kolegu te sunarodnjaka Vladimira Čagina. Kabirov i njegovi suvozači u ovogodišnjem reliju pobijedili su na pet od 14 etapa, a najlošiji su bili u osmoj etapi koju su završili na petom mjestu.

Josefu Mahačeku ovo je peti naslov prvaka relija Dakar u konkurenciji quadovaJosefu Mahačeku ovo je peti naslov prvaka relija Dakar u konkurenciji quadovaČeh Josef Mahaček na posljednjoj je etapi bio drugi, no ukupno je završio prvi u konkurenciji quadova. Tako je Mahaček na svom sedmom dakarskom reliju osvojio peti naslov prvaka. Naime, Mahaček je reli u kategoriji quadova osvojio 2000., 2001., 2003. i 2007. godine.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se sutra u Buenos Airesu, gdje je ovogodišnji reli i počeo.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika