18.01.2009. / 20:26

Autor: Petra Horvat

Siječanjska rupa u proračunu: Država potrošila dvostruko više nego što je zaradila

Država je u prva dva tjedna ove godine potrošila dvostruko više nego što je prikupila, a radi se o 5 milijardi i 800 milijuna kuna

Ministru financija Ivanu Šukeru godina nije dobro počelaMinistru financija Ivanu Šukeru godina nije dobro počelaKako je prenio HTV, Hrvatskoj prijeti kriza proračuna, a proračunski prihodi su u prva dva tjedna ove godine drastično pali. Izvor se pozvao na interno izvješće Ministarstva finacija.

U državnu blagajnu je prikupljeno samo 37 posto prihoda ostvarenih u istom razdoblju lani, troškovi i doprinosi su porasli, a naplaćeno je samo 16 posto prošlogodišnjeg iznosa.

Sada na naplatu stiže porez iz studenog 2008., a profesor Drago Jakovčević sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta tvrdi da je to uzrokovalo neselektivno stezanje remena, odnosno smanjenje potrošnje.

Đuro Popijač, direktor HUP-a je kazao da po pitanju fiskalnih prihoda možemo očekivati oštru godinu.

Ekonomski stručnjaci su ranije upozoravali na ovakav razvoj događaja. Vlada je deficit namjeravala pokriti prihodima, a kriza koja potresa i najsnažnija gospodarstva uzrokovala je pad potrošnje.

Istovremeno, država je u prva dva tjedna ove godine potrošila dvostruko više nego što je prikupila, a radi se o 5 milijardi i 800 milijuna kuna. Ministarstvo financija nije osporilo točnost tih podataka.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika