18.01.2009. / 21:05

Autor: Petra Horvat

Anticiklona spasila naciju od smrzavanja, a Sanadera od blamaže

Vlada nije sigurna kada će stići ruski plin, no meteorolozi najavljuju zatopljenje koje bi, zbog smanjenja grijanja, smanjilo pritisak zbog neizvjesnosti isporuke

Ivo Sanader i Damir PolančecIvo Sanader i Damir PolančecIako Ina ima ugovor s Gazpromom, Vlada nije sigurna kada prirodni plin stiže iz Rusije u europske zemlje i Hrvatsku. No, olakotna okolnost je da su meteorolozi danas najavili zatopljenje, koje bi, zbog smanjenja grijanja, smanjilo pritisak zbog neizvjesnosti isporuke ruskog prirodnog plina.

Glasnogovornik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tomislav Mazal ranije je kazao da očekuju da će se dogovor Rusije i Ukrajine ispoštovati, te da će plin biti što prije isporučen. Ministarstvo i Plinacro umiruju javnost izjavama da je opskrba zaštićenih kupaca sigurna i transportan sustav stabilan, no Vlada nije sigurna hoće li plin iz Rusije uistinu stići ubrzo.

INA je do utorka, 20. siječnja dogovorlia isporuku 42.000 prostornih metara po satu od njemačkog E.ON Ruhrgasa, kao i dodatnih 40.000 prostornih metara na sat od francuskog Gaz de France SUEZ, a uz pomoć količina iz portfelja mađarskog MOL-a, objavila je ranije Hina.

S obzirom na crne proračunske prognoze, Vlada se može nadati da su prognoze meteorologa točne. U Hrvatskoj je zabilježen pad proračunskih prihoda za 60 posto, naplaćeno je samo 16 posto prošlogodišnjeg iznosa, a država je u prva dva tjedna potrošila dvostruko više nego što je prikupila.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika