19.01.2009. / 08:09

Autor: Katarina Zorić

Kritika Sanaderu iz Ureda predsjednika: Predstavnik Hrvatske morao je ići u Moskvu

U Vladi pak imaju drugačije mišljenje. "Bilo bi vrlo opasno ne prihvatiti stav Bruxellesa koji je odlučio da u Moskvu treba ići samo povjerenik za energetiku i predstavnik Češke kao predsjedateljice Unije", rekao je sugovornik Jutarnjeg iz Banskih dvora

Plinska kriza otvorila je novi sukob između predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera.

Naime, u Uredu predsjednika smatraju da je predstavnik Hrvatske svakako trebao ići na sastanak u Moskvu, doznaje Jutarnji list. Neimenovani izvor lista tvrdi da je bilo važno ići u Moskvu jer su nas pozvali na tako visokoj razini.

"Nije morao ići premijer, mogao je netko drugi, ali trebalo je ići tamo. Vlada je pogriješila što nitko iz Hrvatske nije išao", rekao je izvor iz Ureda predsjednika dodajući da je Hrvatska trebala iskoristiti poziv ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva za poboljšanje bilateralnih odnosa.

U Vladi pak imaju drugačije mišljenje. "Bilo bi vrlo opasno ne prihvatiti stav Bruxellesa koji je odlučio da u Moskvu treba ići samo povjerenik za energetiku i predstavnik Češke kao predsjedateljice Unije", rekao je sugovornik Jutarnjeg iz Banskih dvora.

Očito je da predsjednik i premijer i dalje imaju različite stavove oko odgovornosti za nestašicu plina, ali i o odnosu s Rusijom. Otkazujući odlazak potpredsjednika Polančeca u Moskvu, Sanader je rješavanje problema prepustio EU i pokazao da ga posebno ne zanimaju odnosi s Moskvom.


To što je Hrvatska prepustila Bruxellesu rješavanje aktualne plinske krize nije sporno za Davora Šterna. "Možda je i bolje sada taj problem rješavati kroz EU. Ali problem je što Hrvatska godinama pogoršava međudržavne odnose s Rusijom, a Rusi to ni s čim nisu zaslužili. Naši političari misle da će loši odnosi s Rusijom poboljšati Hrvatskoj rejting u EU, ali to je pogrešno mišljenje", rekao je Štern.

Ukazao je na primjer Slovenije koja, kako kaže, vodi mudriju politiku s Rusijom te upravo ovih dana pregovara s ruskim Gazpromom o gradnji novoga europskog plinovoda “Južni tok”, iako je članica EU.








Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika