19.01.2009. / 10:56

Autor: Katarina Zorić

Rupa u zakonu: Trgovački lanci i dalje rade nedjeljom, ali preko interneta

U Agrokoru ističu da ne krše novi Zakon o trgovini jer on ne brani nedjeljom prodaju putem interneta, telefona i TV prodaje, niti pokretnu prodaju. Navode da je riječ o malom prometu koji doseže do 15.000 kuna

Dosjetljivi trgovci pronašli su rupu u novom Zakonu u trgovini koji je ukino rad trgovina nedjeljom pa bez problema trguju i neradnim danom.

Najveći domaći trgovački lanac Konzum i dalje radi nedjeljom, ali putem interneta. Građani do subote do 24 sata mogu naručiti željenu robu, a dostavljači im u nedjelju na kućne adrese dostave narudžbu, piše Jutarnji list. Narudžbe ne mogu biti manje od 200 kuna, dok je za one veće od 500 kuna besplatna dostava.

U Agrokoru ističu da ne krše novi Zakon o trgovini jer on ne brani nedjeljom prodaju putem interneta, telefona i TV prodaje, niti pokretnu prodaju. Navode da je riječ o malom prometu koji doseže do 15.000 kuna.

Budući da je Konzum pokrenuo reklamnu kampanju kojom je kupce uoči vikenda obavijestio da se dostave na kućne adrese obavljaju i nedjeljom, očito je kako računaju da će zbog zabrane rada nedjeljom kupovina putem interneta postati sve popularnija.

"Konzum online prodaja je u funkciji od 2002. godine i u tom segmentu radi samo 20-ak djelatnika, a termini dostave se dogovaraju s kupcima", kažu sugovornici Jutarnjeg iz Agrokora.

Šoping na benzinskim crpkama skuplji do 50 posto

Mane novog Zakona o trgovini iskoristili su i vlasnici benzinskih crpki koji su proširili svoj asortiman pa sada nude i namirnice poput ulja, šećera, soli i tjestenine.

Kako piše Večernji list, veće benzinske postaje bilježe porast prodaje od trideset posto. Vidjevši priliku za dobru zaradu, benzinske crpke uz uobičjani asortiman, kupcima su ponudile i neke od osnovnih životnih namirnica, ali po bitno skupljim cijenama.

Cijene su veće za gotovo 50 posto nego u dućanima pa se tako, primjerice, ulje koje se u supermarketima može kupiti za 12,99 kuna, prodaje po cijeni od 19,49 kuna. Iako građani negoduju zbog toga, ipak kupuju jer nedjeljom nemaju alternativu.

Sindikat trgovine: Veliki trgovački lanci ne odustaju od zarade

Sindikat trgovine Hrvatske negoduje zbog dosjetljivosti Konzuma i online kupovine. Kažu da veliki trgovački lanci ne odustaju od zarade. "Intencija zakona bila je da se ne radi nedjeljom, a ne da se nađe netko drugi tko će raditi umjesto trgovaca", rekla je Jutarnjem predsjednica Sindikata Dragica Mišeljić.

Napominje da je već bilo upita i za inventure nedjeljom. "Očito je da ćemo morati razgovarati s resornim ministarstvom", kaže Dragica Mišeljić.

Vezane vijesti

Konzum na internetskim stranicama objavio rječnik

Konzum na internetskim stranicama objavio rječnik

Kako bi u svoje trgovine privukao turiste trgovački lanac Konzum je na svojim internetskim stranicama objavio rječnik pod nazivom Learn Croatian.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika