19.01.2009. / 13:04

Autor: Petra Horvat

Polančec najavio da uredi, poslovni prostori i trgovački centri danas dobivaju plin

potpredsjednik Vlade je najavio da će radnici trgovačkih centara, industrija i ostali nezaštićeni kupci plina kojima je obustava uvedena 10. siječnja od danas ponovno imati grijanje

Damir PolančecDamir Polančec

Ministar gospodarstva Damir Polančec predložio je Vladi smanjenje redukcije plina, odnosno ukidanje 5. i 6. stupanja smanjenja i obustave opskrbe plinom i uvođenje 4. stupanja.

Iz Ministarstva gospodarstva priopćeno je da će se interventni uvoz plina nastaviti, ali da je plinski sustav stabiliziran te da se računa na smanjenje potrošnje plina jer su za ovaj tjedan prognozirane prosječne temperature više od nula stupnjeva celzija.

"To podrazumijeva ponovnu isporuku plina svim kupcima na distribucijskom sustavu koji se i nadalje trebaju pridržavati uputa operatera transportnog i distribucijskih sustava", priopćilo je Ministarstvo gospodarstva.

Plin će se nasprije pustiti industrijskim postrojenjima, zatim poslovnim objektima te na kraju kupcima plina koji raspolažu zamjenskim energentom.

Inače, uvoz plina iz Ruske Federacije prekinut je već trinaesti dan i do sada je zbog toga neisporučeno preko 41 milijun prostornih metara plina.

Uvoz interventnih količina iz zemalja zapadne Europe do ponedjeljka ujutro dosegao je 11.5 milijuna prostornih metara plina.

Plinska kriza: uvodi se niži stupanj redukcije, ukapčanje potrošača prema rasporedu

Ministarstvo još jednom poziva sve potrošače prirodnog plina na racionalnu potrošnjuMinistarstvo još jednom poziva sve potrošače prirodnog plina na racionalnu potrošnjuUkidaju se 5. i 6. stupanj smanjenja i obustave opskrbe plinom i uvodi se 4. stupanj, izvijestilo je danas Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

"S obzirom da će se interventni uvoz nastaviti, da je plinski sustav stabiliziran te da su za ovaj tjedan prognozirane prosječne temperature više od nula stupnjeva celzija, a što će dodatno utjecati na smanjenje potrošnje plina, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva je predložio Vladi Republike Hrvatske smanjenje redukcije plina", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Tako se ukidaju 5. i 6. stupanj smanjenja i obustave opskrbe plinom i uvodi se 4. stupanj.

To podrazumijeva ponovnu isporuku plina svim kupcima na distribucijskom sustavu koji se i nadalje trebaju pridržavati uputa operatera transportnog i distribucijskih sustava, navode iz Ministarstva.

Pritom iznose i redoslijed kojim će se izvršiti ponovo ukapčanje potrošača na distribucijskom sustavu - opća industrija, potom uredi, poslovni objekti, uslužni, zabavno rekreacijski i slični objekti i trgovački objekti te na kraju kupci plina koji raspolažu zamjenskim energentom.

"Dobavljač plina za Republiku Hrvatsku, INA će i nadalje osigurati interventni uvoz plina, operater transportnog sustava Plinacro provodit će sve aktivnosti vezane uz provođenje 4. stupnja smanjenja potrošnje (nadziranje i izvješćivanje)", navodi se u priopćenju Ministarstva koje još jednom poziva sve potrošače prirodnog plina na racionalnu potrošnju.

Ističu također kako je, usprkos činjenici da je već trinaesti dan prekinut uvoz plina iz Ruske Federacije i do sada zbog toga neisporučeno preko 41 milijun prostornih metara plina, hrvatski plinski sustav, zahvaljujući mjerama koje su poduzete, i dalje stabilan.

Mjere koje su poduzimane, a koje obuhvaćaju maksimalno povećanje proizvodnje iz domaćih izvora, proglašenje 5. i 6. stupnja smanjenja i obustave isporuke te uvoz interventnih količina plina iz zemalja zapadne Europe koji je do jutros dosegao 11,5 milijuna prostornih metara plina, omogućile su da se hrvatski plinski sustav stabilizirao i da niti u jednom trenutku nije bila upitna isporuka plina zaštićenim kupcima, podsjećaju iz Ministarstva.

Inače, mjere 5. i 6. stupnja iz Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom uvedene su u subotu, 10. siječnja, a 5. stupanj podrazumjeva obustavu isporuke plina svim kupcima izravno priključenim na transportni sustav, osim HEP-a, dok 6. stupanj predviđa obustavu isporuka svim kupcima priključenim na distribucijski sustav, osim zaštićenim kupcima.

U provođenju tih mjera vodilo se računa da tvrtke koje bi zbog neisporuke plina imale štetu na samim postrojenjima budu na tehnološkom minimumu.

Prema Uredbi, 4. stupanj znači smanjenje isporuke kupcu izravno priključenom na transportni sustav, HEP-uz na 12.000 prostornih metara na sat, odnosno količinu dostatnu za potrebe opskrbe zaštićenih kupaca toplinskom energijom, kao i kutinskoj Petrokemiji (koja je u siječnju u remontu) na količine minimalno potrebne za očuvanje tehničkih karakteristika postrojenja te smanjenje isporuka prirodnog plina kupcima priključenim na distribucijski sustav, izuzev zaštićenim kupcima. (Hina / P.H.)

Vezane vijesti

Nismo kriminalci, nego nesposobni

Nismo kriminalci, nego nesposobni

Proći će još dosta mjeseci, možda i godina, prije nego što hrvatska javnost dobije konačni sudski odgovor na pitanje je li bivši premijer Ivo Sanader… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika