Objavljeno u Nacionalu br. 688, 2009-01-20

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Mala seoska zabava

RTL ne može iz vlastite kože. Jedini kvalitetan segment dosadašnjeg praćenja rukometnog prvenstva su grafika i rent-a-stručnjak Vlado Šola, koji je pokrivao ne samo brojne rupe u stručnosti drugog voditelja, nego i njegove napade bronhitisa

ČAS DRUŠTVENOPOLITIČKOG VASPITANJA
Nedjeljom u dva, HTV1, nedjelja, 14.00

Zrinka PavlićZrinka PavlićUglavnom se slažem s mišlju vodiljom ovotjedne Stankovićeve emisije. Hrvatsko-slovensko nadglupljivanje, politička podmetanja, pozivi na blokade - sve je to toliko debilno da se često pitam jel to nekome možda nedostaju međunacionalni cirkusi po kakvima se Balkan proslavio u svijetu? Nekome možda nije dosta igara bez i oko granica, političkih manipulacija kičerskim nacionalnim ponosom i huškanja međusobnog jala? Meni ih je dosta za sedam života pa na cijelu cirkusijadu između Hrvatske i Slovenije i posljedičnu birtijsku galamu ne mogu gledati nikako nego s gađenjem. I u tom smislu pozdravljam Stankovićevu namjeru da time što će u goste pozvati Slovence koje simpatiziramo barem ublaži zapjenjenost s hrvatske strane. Čak se i Mesić nekako uklopio u taj, za "Nedjeljom u dva" veoma neobičan panel, nastupivši vrlo neupadljivo, neformalno i u svakom trenutku ravnopravno drugim gostima. No koliko god se slagala s većinom izgovorenih teza i razumjela poriv da se svima objavi koliko su sve tenzije besmislene te da treba težiti dogovorima i kompromisima, ipak mi se cijela priča baš i nije uklopila u "Nedjeljom u dva". I to ne samo zato što su gosti maltene sjedili jedni drugima u krilu. Stanković je, naime, sve donedavna održavao barem formu polemike sa sugovornikom i na taj način dopuštao gledatelju da sam odluči što mu se od iznesenog čini opravdanim. Čak i kad mu ne bi uspijevalo sakriti naklonost ili izrazitu odbojnost prema gostu, s njim je ulazio u kakvu-takvu diskusiju. Emisija od nedjelje s polemikom nije imala veze ni u pedesetom koljenu. Sastojala se od istomišljenika koji kroz neobavezan razgovor i anegdote ilustriraju svoje uglavnom navlas jednake stavove i gledateljima sat vremena objašnjavaju kako zapravo treba razmišljati o hrvatsko-slovenskim odnosima. Volim Zorana Predina, Radko Polič je predivan glumac i svi drugi sugovornici očito su veoma elokventni, pametni ljudi. No cijela je emisija gadno nalikovala neformalnijoj i simpatičnijoj varijanti časa društvenopolitičkog vaspitanja, a to je uvijek loše, čak i kad proklamira stavove s kojima se slažemo.
Ocjena: 5 iz zalaganja, 1 iz prakse

ASTMA, ŠPRAHFELERI I MALA SEOSKA ZABAVA
Svjetsko prvenstvo u rukometu -
prijenos otvaranja, RTL, petak, 19.30

Najprije nešto o onima koji NISU dobili prava na prikazivanje utakmica, odnosno HTV-ovcima. Toliko su bili dosadni s durenjem i tužakanjem RTL-a da mi je skoro postalo drago što su prava pripala kraljevima reality smeća, kulinarskih natjecanja i dvadeset godina starih humorističnih serija. To, međutim, nije dugo potrajalo. RTL kao RTL - ne može iz vlastite kože pa se ispostavilo da im je najkvalitetniji (ako ne i jedini kvalitetan) segment dosadašnjeg praćenja rukometnog prvenstva - grafika! Drugim riječima, možda bi bilo bolje da su umjesto izvjestiteljske ekipe napravili skupinu kompjuterski animiranih likova. Izuzetak je rent-a-stručnjak Vlado Šola, koji je tijekom otvaranja glumio stričeka iz spasilačke službe, pokrivajući ne samo mnogobrojne rupe u stručnosti drugog voditelja, nego i njegove napade bronhitisa. Ne može se, međutim, reći da se RTL s točno takvom kvalitetom nije dobro uklopio u otvaranje prvenstva. Mala seoska zabava na terenu - priučeni mladci s ceste za mikrofonom. Skandalozno užasna prevoditeljica uz govornike - novinarke sa šprahfelerima na ulicama Splita. Pribroje li se svemu i tehnički problemi, bojim se da ću morati odustati od prvotne namjere da rukometno prvenstvo temeljito odignoriram. Šteta je propustiti takvo vrelo nadahnuća.

Ocjena: prolaz SAMO zbog grafike (2)


GORE OD VIDOVITOG MILANA
EZO TV, NovaTV, radnim danom
između 1.00 i 2.00

Premda većina gledatelja uz emisije poput "Kunolovca" i sličnih zločina protiv čovječnosti veže RTL televiziju, istinski pionir uvođenja takvih gluposti u hrvatski nacionalni televizijski program ipak je NovaTV. Oni su prvi imali Novu lovu, oni su prvi uveli TV prodaju, oni, eto, prvi među velikim televizijama u Hrvatskoj imaju i 061 show s nadžakbapskim gatanjem. Pristala gospođa srednjih godina sjedi pred laptopom, predstavlja se kao astrologinja i stručnjak za drevnu kinesku MEDICINU feng-shui (medicinu???), lupeta nešto o Hong Kongu, koji je "savršen po feng-shuiju", a zatim gotovo neprimjetno prelazi na savjete o tome da ogledala u kući treba prekrivati krpom. Za to vrijeme živahan mladić u okvirčiću uz rub ekrana na 061 brojeve prima pozive gledatelja koji ne žele pričati u javnosti pa ga samo vidimo kako lamaće ručicama i kucka po tipkovnici. Drugim riječima, programotvorci NoveTV očito se nimalo ne srame uvođenja emisija kakvima obično pribjegavaju jeftine lokalne stanice diljem Balkana. Pritom čak ni nisu uspjeli nabaviti nekog sumanutog i trasherski zabavnog, kao što je vidoviti Milan, luđak iz Srbije koji iz Tarota čita stvari poput: "Vaš sin će da se oženi ako počne da sluša bend Vajtsnejk i pusti kosu do dupeta". Doveli su pristalu i sabranu sredovječnu damu umirujućeg glasa i cijeloj šarlatanskoj pljački gledatelja dali iluziju (malo)građanske respektabilnosti. Fuj.
Ocjena: bojkotirajte!

BEZ IDEJE, BEZ MAŠTE...
Tekstura, HTV2, četvrtak, 18.35

Dok se druge kulturnjačke emisije na HTV2 kreću od solidnih ("Drugi red partera") do izvrsnih ("Posebni dodaci"), "Tekstura" o knjigama i književnosti krajnje je suhoparna, nemaštovita i jadna. Voditeljica priča tako da bi veći interes pobudilo ispisivanje teksta s blesimetra na ekranu, a ovotjedni udarni prilog o Marinu Držiću odrađen je kao korporativna prezentacija uz dijaprojekciju statičnih ilustracija u Power Pointu. Znam da HTV-ovci takve emisije smatraju nevažnom i rutinskom javnotelevizijskom obavezom za koju nikoga nije briga, ali žalosno je da i sama ekipa "Teksture", za razliku od, recimo, "Posebnih dodataka", svoju emisiju tretira kao još jedan ubitačan dan u prašnjavom, činovničkom uredu bez prozora. Ideje, mašta, entuzijazam - nula bodova. Samo zamor i dosada.
Ocjena: zijev (0)





Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika