20.01.2009. / 10:50

Autor: Željko Rogošić

Pritvoreni Vjekoslav Vuković u BiH progonio mudžahedine

Vjekoslav Vuković, koji je 16. siječnja uhićen u Rijeci pod sumnjom da je sudjelovao u pripremi atentata na Agana Gluhačića i Davora Maričića, kao pomoćnik ministra sigurnosti BiH odlučivao je o reviziji državljanstva doseljenim mudžahedinima

Vjekoslav VukovićVjekoslav Vuković

Prošlotjedno uhićenje doministra za sigurnost BiH i šefa Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala Vjekoslava Vukovića u Rijeci, zbog navodne umješanosti u nabavu oružja i ekspoloziva kojim su umirovljeni časnik HV Ivan Filipović i Robert Dragin trebali izvršiti atentat na Agana Gluhačića i Davora Maričića, u Sarajevu još uvijek izaziva kontroverze.

Vjekoslav Vuković je bio šef državne komisije za reviziju državljanstva. Ta je Komisija, u neposrednoj suradnji sa državnom obavještajnom agencijom, svim mudžahedinima, koji su u BiH stigli iz arapskih i islamskih zemalja, a kojima se dokazala veza sa bilo kojom terorističkom organizacijom, posebno Al Quaidom, oduzela državljanstvo. Niti jednom od mudžahedina, kojima je oduzeto državljanstvo, Vrhovni sud BiH nije uvažio podnesene žalbe.

Vuković je rodom iz Fojnice, živi u Kiseljaku, zagrebački je student, gdje je završio kriminalistiku. Nakon zaposlenja u Službi nacionalne sigurnosti BiH, radio je u Carinskoj upravi, a 2002. godine prešao je u Ministarstvo sigurnosti, gdje je postao pomoćnik tadašnjem ministru i čelniku HDZ-a BiH Bariši Čolaku.

Vuković je na to mjesto postavljen kao Čolakov i HDZ-ov kadar, ali ne zbog političkog angažmana, nego prvenstveno zbog stručnosti. Na to ga je mjesto 2006. godine potvrdio i sadašnji ministar sigurnosti Tarik Sadović.

Vezane vijesti

BiH: Ministar Ahmetović suspendirao Vukovića nakon presude u Rijeci

BiH: Ministar Ahmetović suspendirao Vukovića nakon presude u Rijeci

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović privremeno je suspendirao svoga pomoćnika Vjekoslava Vukovića, nakon nedavne presude županijskog suda u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika