20.01.2009. / 11:06

Autor: Katarina Zorić

Nepotizam bivše ministrice: Ana Lovrin na kraju mandata zaposlila kćer na sudu

U samo dvije godine Iva Lovrin napredovala je od vježbenice do sutkinje i to u vrijeme dok je njezina majka bila ministrica

Bivša ministrica pravosuđa Ana LovrinBivša ministrica pravosuđa Ana LovrinBivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin zaposlila je svoju kćer Ivu Lovrin na Općinskom sudu u Zadru iako je Sudačko vijeće u Zadru bilo protiv toga.

U samo dvije godine Iva Lovrin napredovala je od vježbenice do sutkinje i to u vrijeme dok je njezina majka bila ministrica.

Naime, još dok je obnašala funkciju ministricu pravosuđa Ana Lovrin rapisala je natječaj za tri nova suca Općinskog suda u Zadru svega dva tjedna nakon što je njezina kći Iva stekla minimalne uvjete za kandidaturu. Odlukom Državnog sudbenog vijeća 18. prosinca na sjednici u Zagrebu Iva Lovrin izabrana je za sutkinju, piše Jutarnji list.

Iva Lovrin pravosudni je ispit položila 29. travnja 2006. i već tri dana kasnije, 2. svibnja iste godine, raspoređena je na mjesto sudskog savjetnika na određeno vrijeme. Vrlo brzo nakon toga imenovana je na isti posao na neodređeno vrijeme.

Kći bivše ministrice pravosuđa dvije godine i 14 dana kasnije, 16. svibnja 2008., javila se na natječaj za izbor novih sudaca koji je raspisala njezina majka.

Zadovoljila je prvi uvjet prema kojemu mora imati najmanje dvije godine rada na poslu sudskog savjetnika. Međutim, na drugom koraku nije bila uspješna jer nije dobila dobre ocjene sudaćkog vijeća.

Suprotno preporuci Sudačkog vijeća, DSV u prosincu 2008. za nove suce imenuje Marka Baraku, Ivu Lovrin i Matu Jelića. Od tri imenovana suca, samo je Baraka dobio preporuku zadarskog Sudskog vijeća, dok su Lovrin i Jelić imenovani mimo njihove preporuke.

Kako je listu objasnio zamjenik predsjednika DSV-a Đuro Sessa, sudbeno vijeće ne mora potpuno uvažiti preporuku Sudačkog vijeća pri imenovanju sudaca.

"Sudačko vijeće ocjenjuje i preporučuje kandidate, a DSV odlučuje o imenovanju. Kada bi mišljenje Sudačkog vijeća bilo konačno, onda DSV ne bi ni trebao postojati. Nije ni zadnji, ni prvi put da DSV ne slijedi preporuke Sudačkog vijeća pri imenovanju sudaca", rekao je Sessa.

DSV je, prema zakonu, dužan uzeti u obzir i mišljenje Sudačkog vijeća, ali nije obavezan donijeti odluku u skladu s njihovim mišljenjem.

Vezane vijesti

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika