20.01.2009. / 12:01

Autor: Katarina Zorić

Štern: Poskupljenje goriva mi je sumnjivo

Štern smatra da je poskupljenje zapravo pogreška, a kao mogućnost navodi i da je netko namjerno zanemario formulu izračuna cijene i poskupio naftne derivate

Davor ŠternDavor ŠternINA je u ponoć povisila cijene goriva za oko 7 posto što je prvo poskupljenje na Ininim benzinskim postajama u posljednjih pola godine. Građane Hrvatske iznenadilo je povećanje cijena naftnih derivata jer nije rasla cijena nafte. U INA-i poskupljenje objašnjavaju sukobima u pojasu Gaze i promjenom tečaja dolara.

Nekadašnji čelni čovjek INA-e Davor Štern rekao je za Dnevnik.hr kako mu je ovo prva sumnjiva korekcija cijena nakon dugo vremena. Napominje kako postoji postoji jasna formula po kojoj se formiraju cijene te smatra da bi netko iz INA-e trebao pokazati izračun po kojem su došli do ovog novog poskupljenja

Štern smatra da je poskupljenje zapravo pogreška, a kao mogućnost navodi i da je netko namjerno zanemario formulu izračuna cijene i poskupio naftne derivate.

"Što se tiče opravdanja situacijom u Gazi, ona može imati utjecaj na svjetsko tržište nafte, ali ne može imati na hrvatsko tržište naftnih derivata. Ja nisam vidio neke velike pomake na svjetskom tržištu nafte zbog situacije u Gazi. Napominjem, postoji jasna formula i ako ona pokazuje da treba doći do porasta cijene nafte, u redu, ali netko ju treba prikazati", rekao je Štern.

S njim se ne slaže neovisni stručnjak za naftu Igor Dekanić koji smatra da je ovo poskupljenje potpuno logično. Pojašnjava da je tečaj dolara uistinu porastao te da dvotjedni prosjek cijena nafte na mediteranskom tržištu uistinu pokazuje da bi trebalo doći do poskupljenja.

"Tečaj dolara je uistinu porastao, a sve transkacije nafte se obavljaju u dolarima. Postoji duboka povezanost cijena nafte i tečaja dolara. Kada su nedavno cijene nafte rasle, tečaj dolara je padao, a sada kada cijena nafte pada, tečaj dolara raste", rekao je Dekanić portalu Dnevnik.hr.

Podsjetio je da se cijene Ininih naftnih derivata formiraju na temelju dvotjednog prosjeka na mediteranskom tržištu. 'Taj prosjek pokazuje ovo povećanje. Ne smije se gledati samo jučerašnji dan kada je barel bio ispod 35 dolara. Taj jučerašnji pad cijena nafte trebao bi se osjetiti za dva tjedna kod nove korekcije naftnih derivata', istaknuo je Dekanić.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika