20.01.2009. / 12:15

Autor: Katarina Zorić

Moj Posao: 79 posto zaposlenih strahuje da će zbog krize ostati bez posla

Iako većina ovih ispitanika navodi kako njihovo radno trenutno nije upitno, ne znaju što sve mogu očekivati tijekom 2009. Više od trećine ispitanika (235) strahuje da će zbog ekonomske krize ostati bez posla jer su u tvrtki u kojoj rade već počela otpuštanja

Čak 79 posto zaposlenih u Hrvatskoj donekle je u strahu ili je uvjereno da će zbog gospodarske krize ostati bez posla, pokazuje istraživanje portala MojPosao.

Budući da su sve glasnije prognoze kako će gospodarska kriza utjecati na gubitak radnih mjesta u Hrvatskoj, portal MojPosao odlučio je istražiti strahuju li zaposleni da će zbog ekonomske krize ostati bez posla. U anketi koja je provedena na portalu sudjelovalo 647 ispitanika, a najveći dio njih, 43,1 posto (279), donekle je u strahu.

Iako većina ovih ispitanika navodi kako njihovo radno trenutno nije upitno, ne znaju što sve mogu očekivati tijekom 2009. Više od trećine ispitanika (235) strahuje da će zbog ekonomske krize ostati bez posla jer su u tvrtki u kojoj rade već počela otpuštanja. Strah od gubitka posla izraženiji je među onim zaposlenicima koji su zaposleni na određeno vrijeme jer strahuju da im poslodavac neće produžiti ugovor.

S druge strane, samo je 20,6 posto (133) ispitanika navelo da rade za tvrtku koja dobro posluje pa ne strahuju od gubitka posla.

Većina ispitanih uglavnom radi u financijskom sektoru ili u tvrtkama koje su već unaprijed dogovorile suradnje i projekte za cijelu 2009. godinu.

Iako ekonomski stručnjaci prognoziraju da će se utjecaj gospodarske krize itekako osjetiti i u Hrvatskoj, trenutno ne postoji sigurna procjena o mogućem ukupnom broju radnih mjesta koja će se zatvoriti.

Međutim, sigurno se zna da će kriza najviše pogoditi građevinski sektor, trgovinu i drvnu industriju, gdje je već nekoliko stotina radnika ostalo bez posla.

Procjenjuje se da će globalna kriza uzrokovati gubitke i u turizmu, što je u Hrvatskoj jedna od glavnih gospodarskih grana, a pošteđene neće ostati niti druge djelatnosti.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika