21.01.2009. / 08:04

Autor: Katarina Zorić

U Kopru zaustavljen hrvatski brod, posada gladuje

Iako je Govorčin potvrdio da je točna informacija o zaustavljanju broda u Kopru, opovrgava informaciju da je posada gladna i žedna. Kaže da su hrana i voda za deveteročlanu posadu osigurani te da će tako biti i ubuduće

Već desetak dana posada hrvatskog broda Sol Trader stoji na sidrištu ispred luke Koper, a posadi koja je ostala bez vode i hrane zabranjen je izlazak na kopno. Kako je izvjestio tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske i koordinator ITF-a za Hrvatsku kapetan Predrag Brazzoduro, slovenske vlasti brodu ne dopuštaju isplovljavanje zbog dugovanja.

Brazzoduro navodi da je vlasnik broda kapetan Igor Govorčin iz Rijeke dužan posadi plaću za prošla tri mjeseca, ukupno oko 50.000 dolara.

Iako je Govorčin potvrdio da je točna informacija o zaustavljanju broda u Kopru, opovrgava informaciju da je posada gladna i žedna. Kaže da su hrana i voda za deveteročlanu posadu osigurani te da će tako biti i ubuduće.

Govorčin pojašnjava da je brod zaustavljen zbog duga za gorivo te napominje da je pomorstvo u krizi i da su vozarine višestruko smanjene. Istaknuo je kako se radi na rješavanju problema te se nada da će posada brzo nastaviti posao.

Kapetan Brazzaduro pak tvrdi da je posada posljednji put dobila hranu i vodu 9. siječnja, što je bilo dovoljno za desetak dana. Kako kaže, o tome ga je obavijestio zapovjednik Sol Tradera.

Lučke vlasti u Kopru ne dozvoljavaju da se pomorci prebace na kopno što, kako kaže
Brazzaduro, pogoduje dvjema tvrtkama vjerovnicima.

U slučaju prodaje broda, napominje Brazzaduro, posada bi u kontaktu s odvjetnikom u Kopru mogla zatražiti zaštitu svojih prava, odnosno prvenstvo naplate tražbina u odnosu na tvrtke, koje su vjerovnici drugog reda.

Inače, Sol Trader je manji brod koji služi za prijevoz raznovrsnog tereta, a posljednji iskrcaj imao je u Portorožu gdje je dostavio sol iz Afrike

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika