21.01.2009. / 10:15

Autor: Petra Horvat

Nobilo kazao da će Srbija i Hrvatska izgubiti tužbu

'Imati ćemo problema sa dokazivanjem genocida jer ga, na svu sreću, nije bilo. Bilo je masovnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, bilo je etničkog čišćenja ali to nije preraslo u genocid', ocijenio je Nobilo

Anto NobiloAnto NobiloZagrebački odvjetnik Anto Nobilo je za srbijanski Blic kazao da odluka o nadležnosti Međunarodnog suda pravde o Hrvatskoj tužbi Srbije ne znači da li će Hrvatska uspjeti sa tom tužbom.

Ocijenio je i da će Hrvatska, za razliku od BIH, bez problema dokazati umješanost Srbije u sukob u određenom vremenu jer je Novosadski korpus direktno djelovao na području Hrvatske. "Ali, imati ćemo problema sa dokazivanjem genocida jer ga, na svu sreću, nije bilo. Bilo je masovnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, bilo je etničkog čišćenja ali to nije preraslo u genocid", ocijenio je Nobilo. "Smatram da Hrvatska neće uspjeti sa svojom tužbom", dodao je.

Odvjetnik je izjavio i kako smatra da Srbija u ovoj situaciji mora ići sa protutužbom. "Srbija to mora učiniti makar samo da bi poboljšala svoju pregovaračku poziciju", rekao je. No, tvrdi kako niti srbijanska protutužba neće uspjeti i to iz dva razloga: Konvencija o genocidu je donesena nakon Drugog svjetskog rata, te sadašnja Hrvatska nije pravna nasljednica kvislinške NDH zbog čega ne može odgovarati za njene zločine.

Po pitanju optužbe za genocid počinjen u Oluji kazao je kako se niti u tom slučaju ne može dokazarti genocid. "Reči ću nešto što se mnogima neće svidjeti. Oluja je imala više bitnih elemenata koji se približavaju genocidu nego što je to bilo u Vukovaru, međutim, niti ona nije prešla u genocid", rekao je. Smatra kako ni ono što se događalo nakon Oluje nema obilježja genocida, premda nekih elemenata ima i oni se mogu okarakterizirati kao etničko čišćenje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika