21.01.2009. / 10:28

Autor: Katarina Zorić

Obamina inauguracija srušila Wall Street

"Mislili smo da je 2008. bila loša godina. Ali čini se da će 2009. biti nastavak te tragedije", ističu analitičari, nakon što su u utorak dionice na Wall Streetu zabilježile najveći pad u 14. godina

Dok su milijuni Amerikanaca sa oduševljenjem promatrali polaganje prisege 44. američkog predsjednika, Baracka Obame, dionice na Wall Streetu zabilježile su najveći pad u 14. godina.

Indeks Dow Jones pao je za 4 posto, Standard & Poor's za 5,2, a Nasdaq za 5,7 posto.

Naravno, nije samo Obamina inauguracija razlog takvog pada. Naime, brojne su banke objavile loše poslovne rezultate u posljednje vrijeme, što je unijelo dozu nervoze među ulagače.

"Bankarski sektor trenutno je pun straha i nesigurnosti", ističu analitičari.

Bank of America pala je za nevjerojatnih 28 posto, dok su JP Morgan i Citigroup pale za 20 posto.

Bank of New York objavila je kako im je profit pao za 88 posto unutar posljednjeg kvartala, dok su već ranije Bank of America i Citigroup najavili jako loše rezultate.

Ni europske banke nisu u ništa boljem položaju, nakon što su na Londonskoj burzi dionice RBS-a pale početkom tjedna za 67, a onda za još 11 posto.

"Mislili smo da je 2008. bila loša godina. Ali čini se da će 2009. biti nastavak te tragedije", ističu analitičari.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika