21.01.2009. / 10:50

Autor: Katarina Zorić

Slovenija još nije pred bankrotom

Financial Times poigrao se sa mogućnosti da neka od zemalja članica eurozone doživi bankrot, pa su se novinari slovenskih Financa raspitali da li je to moguće u Sloveniji.

"Sumnjam da je FT inspiraciju za članak dobio zbog fiskalnih problema u Sloveniji", smatra Matteo Napolitano, analitičar European intelligence unit.

"Šanse, da Slovenija proglasi bankrot u kratkoročnom i srednjeročnom razdoblju je izuzetno mala, jer je Sloveija među državama s najzdravijim javnim financijama. Relativno uravnotežen proračun i mali javni dug Sloveniji omogućavaju financijsku ekspanziju u kriznim vremenima, kao što su sada. Uz to, Slovenija je mlada članica eurozone i još uvijek pokušava izgraditi svoj ugled. Vlada će napraviti sve, pa i politički osjetljive rezove, kako bi očuvala svoj financijski ugled", ističe Napolitano.

Boštjan Jazbec, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda na Kosovu, dijeli isto mišljenje.

"Slovenija je premalo zadužena, da bi se mogle pojaviti problemi sa otplaćivanjem dugova. Osim toga, većina duga je privatna, što znači da će porezni obveznici još neko vrijeme biti na sigurnom", ističe Jazbec.

Što se tiče članka FT o eventualnom bankrotu neke od zemalja članica eurozone, Jazbec smatra kako se to vjerojatno neće dogoditi niti jednoj članici.

"Priče o izlasku iz eurozone kao eventualnom rješenju za nemogućnost otplaćivanja dugova, zanimljive su prije svega sa gledišta, koliko troškova bi u tom slučaju palo na leđa gospodarstva, koje bi prvo izašlo iz eurozone i ponovno uvelo samostalnu valutu", ističe Jazbec.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika