21.01.2009. / 12:37

Autor: Katarina Zorić

Sanader: Nema prepreka završetku ratifikacije za ulazak u NATO

"Ono što je nekada bilo daleko sada je vrlo blizu", rekao je novinarima predsjednik Mesić misleći na članstvo RH u NATO-u

Ne postoji niti jedna prepreka za dovršetak procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u, ocijenio je premijer Ivo Sanader nakon sastanka Državnog odbora za članstvo Republike Hrvatske u NATO-u.

"Ne vidimo nigdje nijedan politički problem ili prepreku koja bi bila na putu završetka procesa ratifikacije", rekao je Sanader u izjavi za novinare dodajući da Protokol još treba ratificirati osam zemalja.

Na čelu Državnog odbora za članstvo Republike Hrvatske u NATO-u su predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Luka Bebić.

Ratifikacija Protokola o pristupanju NATO u parlamentima svih 26 zemalja članica Saveza uvjet je da Hrvatska stupi u punopravno članstvo na summitu NATO-a u travnju ove godine.

"Ono što je nekada bilo daleko sada je vrlo blizu", rekao je novinarima predsjednik Mesić misleći na članstvo RH u NATO-u. To je ostvarenje jednog od dva najveća prioriteta hrvatske vanjske politike i uspjeh hrvatske politike, istaknuo je.

Na pitanje novinara misli li da će Slovenija odugovlačiti s ratifikacijom, Sanader je izrazio uvjerenost da neće biti nikakvih problema i da će Slovenija ratificirati Protokol.

Što se tiče odnosa sa Slovenijom, premijer je rekao da će pozvati predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora na rukometnu utakmicu, "pa ćemo malo voditi i rukometnu diplomaciju".

Ponovio je da su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske zemlje koje imaju mnogo toga zajedničkoga, te da su pitanja koja ih razdvajaju rješiva.

Po završetku ratifikacije Protokola o pristupanju RH NATO-u u svim zemljama članicama Saveza počinje procedura u Hrvatskoj. MVPEI će pripremiti zakon o ratifikaciji koji nakon toga ide u Vladu na usvajanje, a zatim se šalje u Sabor na glasovanje. Nakon toga Predsjednik Republike treba potpisati zakon, objasnio je predsjednik Sabora Luka Bebić.

To se treba učiniti prije summita u u francuskom gradu Strasbourgu i njemačkom gradu Kehlu, da bi Hrvatska mogla deponirati zakon o ratifikaciji kod države depozitara, a to su SAD, dodao je Sanader.

Da se taj zakon prihvati u Saboru, potrebna je obična većina, rekao je Bebić.

"Nadamo se da će sve stranke podržati (taj zakon) jer oko toga postoji konsenzus", dodao je Sanader.

Najavio je da će nazočiti summitu zajedno s predsjednikom Mesićem, a također je rekao da će se u Hrvatskom saboru održati svečana sjednica i koncert kojima će se obilježiti ulazak RH u članstvo NATO-a.

Prije toga će se u Bruxellesu podignuti hrvatska zastava, a tom će događaju nazočiti ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. Hrvatska će također u jednoj prigodi podignuti zastavu NATO Saveza kao zemlja članica, rekao je Sanader.

Vezane vijesti

Odgađa se ratifikacija u Njemačkoj

Odgađa se ratifikacija u Njemačkoj

Njemački predsjednik Joachim Gauck iz pravnih će razloga odgoditi potpisivanje zakona o fiskalnom ugovoru i europskom stabilizacijskom mehanizmu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika