21.01.2009. / 14:58

Autor: Petra Horvat

Fiat odgodio proizvodnju 'srpskog Punta', sindikati neugodno iznenađeni

U prošloj je godini proizvedeno 4 200 automobila 'Zastava 10', odnosno srpskog Punta, koji je rađen prema licenci plaćenoj tri milijuna eura

Zastava 10Zastava 10Srbijanski samostalni sindikat Zastava automobila neugodno je iznenađen odgađanjem planiranih investicija tvrtke Fiat u srbijansku Zastavu i hitno traže sastanak sa državnim vrhom kako bi se riješio problem koji je zbog toga nastao, prenio je Blic.

Prema ranijem dogovoru, Fiat je trebao investirati 700 milijuna eura u srpsku automobilsku industriju, no investicije su odgođene za 10 mjeseci, a sindikat Zastave je zatražio da se talijanskoj tvrci sada ponudi alternativan posao.

Predsjednik Boris Tadić, želeći umiriti sindikat i javnost, kazao je kako je najvažnije da Fiat nije u potpunosti odustao od investicija. "Sve je drugačije nego prije šest mjeseci ili godinu dana. Fiat traži mogućnost izvoza na istočna tržišta, primjerice u Rusiju i Rumunjsku, pokušava unaprijediti proizvodnju Punta i važno je da ne odustane od investicije i zadrži radnike", rekao je Tadić.

Samostalni sindikati traže da se talijanskom proizvođaču automobila ponudi alternativan posao kako bi se, uz određene investicije, očuvala tvornica u Kragujevcu i čitava kooperacija od 133 poduzeća.

Oglasio se i Nezavisan sindikat metalaca Srbije koji je nezadovoljan Fiatovim odlaganjem, te što ta tvrtka nije uplatila prvih 200 milijuna eura čiji je rok uplate bio do kraja prošle godine. "Najavljena je proizvodnja od 300 000 automobila godišnje, no svedeno je na nekoliko tisuća automobila", podaci su istog sindikata.

U prošloj je godini proizvedeno 4 200 automobila 'Zastava 10', odnosno talijanskog Punta, koji je rađen prema licenci plaćenoj tri milijuna eura. Ovaj automobil će se, za srpsko tržište, proizvoditi u Kragujevcu od dijelova koji stižu iz Italije

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika