22.01.2009. / 11:24

Autor: Hrvoje Šimičević

Prvi susret Sanadera s čelnikom SAD-a: Obama će nazočiti pristupanju Hrvatske NATO savezu u travnju

Obama 2. travnja započinje prvu europsku službenu turneju, a američku će delegaciju predvoditi na nekoliko važnih bilateralnih i multilateralnih susreta sa europskim državnicima, od kojih je najzvučniji moskovski susret sa ruskim predsjednikom Dimitrijom Medvedevim

Predsjednik SAD-a Barack ObamaPredsjednik SAD-a Barack ObamaHrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Stjepan Mesić mogli bi se već početkom travnja susresti sa novoizabranim američkim predsjednikom Barackom Obamom na NATO summitu u Francuskoj, na kojem će se prema planu potvrditi punopravno članstvo Hrvatske u sjevernoatlantskom savezu.

Prema pisanju ruskog lista Komersant, koji se poziva na izvore bliske State departmentu, Obama 2. travnja započinje prvu europsku službenu turneju, a američku će delegaciju predvoditi na nekoliko važnih bilateralnih i multilateralnih susreta sa europskim državnicima, od kojih je najzvučniji moskovski susret sa ruskim predsjednikom Dimitrijom Medvedevim.

Prema službenom planu, francuski Strasbourg i njemački Kehl, koje dijeli samo most preko Rajne, biti će poprištem 60. obljetnice NATO-a, a osim Hrvatske, Albanija bi tamo trebala potvrditi svoje punopravno članstvo u sjevernoatlanskom savezu.

Za pristupanje Hrvatske NATO-u, još je potrebna ratifikacija 8 država članica, dok je 18 tijekom protekle godine to već učinilo. Slovenija pripada manjem dijelu država koja to još nisu učinile, a sudeći prema najavama slovenskih dužnosnika, njihov potpis gotovo je sigurna stvar, te se u slovenskom parlamentu neće sporiti oko ovog pitanja, kao što je slučaj s blokiranjem EU pregovora.

'Samoinicijativni Obamin posjet Moskve prvi korak prema poboljšanju odnosa'

Obama će predvoditi američku delegaciju u Europi, a prva postaja biti će London, gdje se 2. travnja održava summit G20. Nakon toga, od 3 i 5. travnja odlazi u Strasbourg na summit NATO-a, a potom bi se, slijedeći prošlogodišnji primjer Georga Busha, mogao uputiti u Rusiju, piše Komersant. Posjet američkog predsjednika još nije koordiniran sa Moskvom, jer ta informacija u Kremlju navodno nije službeno potvrđena. Narušeni bilateralni odnosi dvaju zemalja, prouzrokovani prošlogodišnjim razilaženjem mišljenja po pitanju ruske 'intervencije' u Gruziji, mogli bi prema mišljenju analitičara svoj početak pozitivnog zaokreta dobiti upravo Obaminom inicijativom za odlazak u Rusiju.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika