Objavljeno u Nacionalu br. 689, 2009-01-27

Autor: Miljenka Čogelja

Osam stoljeća Kutjeva

Tajna podruma od deset milijuna eura

Kutjevo slavi 777 godina postojanja i vlasnik Enver Moralić okitio je čokote vinograda te dočekao goste u arhivskom podrumu koji sadrži oko 70.000 boca

Na vidikovcu Vila Vinkomir, mjestu u kutjevačkom kraju, upriličena je proslava 777. godišnjice vinarstva tvrtke Kutjevo d. d., u vlasništvu jednog od najbogatijih europskih poslovnih ljudi, bivšeg trgovca naftom Envera Moralića. Uz pečenje, roštilj i vrhunska vina, osim obljetnice kutjevačkog podruma iz 1232. godine, obilježen je i blagdan Sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara. Tom su prilikom zaposlenici Kutjeva okitili čokote u vinogradu Vinkomir suhomesnatim proizvodima, švarglama i kobasicama, jer je, kako je objasnio župnik Mato Rukavina koji je blagoslovio vinograd, to u skladu s legendom koja kaže: što vinogradar bogatije okiti lozu, rodnija će mu biti godina. Enver Moralić goste je dočekao u novom dijelu kutjevačke vinarije koju je prije pet godina kupio na natječaju od hrvatske vlade. Prije protokolarnog dijela proslave, proveo je samo Nacionalove novinare kroz kutjevačke podrume te nam ekskluzivno pokazao najstariji arhivski podrum u Hrvatskoj s oko 70.000 boca, koji datira još iz 1925. godine, u kojem se čuvaju najskuplja kutjevačka vina.

Kako nam je otkrio Moralić, ukupna vrijednost vina u tom podrumu iznosi deset milijuna eura. Interesantno je, dodao je, i to što su neki od najjačih svjetskih državnika poput bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, ruskog premijera Vladimira Putina i doživotnog kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva u različitim prigodama dobili kao dar butelju vina iz tog arhivskog podruma. Iako cijene vina iz tog podruma variraju s obzirom na sortu i starost, objasnio je Moralić, za najvišu cijenu od 13 i pol tisuća kuna prodan je traminac iz 1957. godine.
Uz arhivski podrum smješten je prostrani, dobro očuvan podrum, kojemu se jedino po godini uklesanoj rimskim brojevima na ulaznim vratima vidi kako je star 777 godina. Uz zidove su smješteni nizovi hrastovih bačvi, od kojih su najstarije tamo postavljene poslije Drugoga svjetskog rata, u kojem je podrum bio potpuno devastiran. Svaka bačva na prednjem dijelu ima izdjeljan reljef s motivima vezanima za vinarstvo, vinogradarstvo, kutjevački kraj i njegovu vlastelu pa izgledaju poput nekih tradicijskih umjetnina. U dnu podruma, objašnjava Moralić, smještene su posebne bačve, postavljene u čast prijašnjih vlasnika. No, dodaje u šali, kako za njegovu bačvu više nema mjesta, on će sa strane postaviti jednu malu bačvicu u svoju čast, da mu ne bi netko drugi zauzeo mjesto. Srce podruma, objašnjava Moralić, jest kameni stol smješten u središnjem dijelu prostorije:

"To je stol za degustacije na kojem su pili najznačajniji gosti iz cijele Hrvatske, predsjednici, ambasadori, političari, poslovni ljudi. U ratno doba tu su svakodnevno dolazile u posjet inozemne delegacije. No taj je stol zanimljiviji po predaji koja je vezana uz njega. Prema priči, za koju se u ovom kraju govori da je prava istina, habsburška carica Marija Terezija zaljubila se u baruna Trenka pa su se njih dvoje sakrili u ovaj podrum i tri dana nisu izlazili. Nitko nije smio ući, a njih su dvoje vodili ljubav na ovom kamenom stolu, na kojem je od toga nastala rupa."
Moralić o svojim podrumima, vinarstvu i zemljoradnji priča s velikim entuzijazmom. Taj 73-godišnjak podrijetlom iz Kotor Varoši djetinjstvo je proveo u Banjoj Luci, završio je poljoprivrednu školu i Poljoprivredni fakultet u Zagrebu, ali iako se želio baviti poljoprivredom, okolnosti su ga odvele u druga područja. Najprije se bavio trgovinom umjetnim gnojivom i sredstvima za zaštitu bilja, a potom naftnim biznisom. Stekao je poslovno carstvo koje se proteže u nekoliko država te posjeduje nekoliko kemijskih tvornica, naftna polja i tvornice plastike u Kazahstanu, nekretnine u Kananadi te rudnike nikla u Rusiji.

U tijeku privatizacije 2003. godine Moralić je kupio Kutjevo d. d. koje tada nije bilo u reprezentativnom stanju. Nakon velikih ulaganja, to je postao jedan od najboljih poljoprivrednih koncerna u Hrvatskoj. Bave se ratarstvom, stočarstvom, vinogradarstvom i vinarstvom, a kao poseban brand razvili su i sjemenarstvo. Moralićevo kutjevačko vinogorje ima oko 600 hektara vinograda, suvremenog plantažnog uzgoja, i isto toliko u kooperaciji sa selom, iz kojeg se godišnje proizvede gotovo šest milijuna litara vina. No Moralić je tijekom ovoga ljeta kupio i tvrtku Đakovačka vina d. d. koja ima oko 600 hektara vinograda. Kada se tome pridruži kutjevačko vinogorje, Moralićeve vinarije godišnje proizvedu oko 11 milijuna litara vina. Na pitanje o tome kako se iz naftnog biznisa odlučio posvetiti vinogradarstvu, vinarstvu i poljoprivredi Moralić odgovara:

"To je suviše lijep i uzbudljiv posao da bih ga propustio. No nisam se slučajno počeo baviti vinarstvom i vinogradarstvom. Svoje prvo vino napravio sam još kao desetogodišnjak. U Bosni, gdje sam odrastao, imali smo velik vrt. Moja majka je osjetila da ja volim zemlju pa mi je još kao dječaku darovala dio tog vrta da bude samo moj i da tamo sadim papriku i što god želim. U kutu tog vrta je bilo drvo na kojem je izrasla divlja loza. Na jesen, kad je ta loza sazrela, pobrao sam grožđe. Sjećam se da je bilo kiselo i da sam ga zgnječio, nagurao u jednu bocu i začepio. Instinktivno sam osjetio da tako treba napraviti. Bocu sam začepio i stavio na neki ormar ne znajući što će se dogoditi. Međutim, od alkoholnog vrenja čep je nakon dva dana izletio van. Malo sam probao i učinilo mi se dobro. Pozvao sam prijatelje da probaju sa mnom taj napitak. Svidjelo im se i napili smo se od te moje prve boce. To je početak te priče. Poslije sam završio poljoprivrednu školu i fakultet, ali me nakon toga put odveo u nekom drugom smjeru."

Umjesto Bosne, Moralić je za bavljenje poljoprivredom odabrao Hrvatsku jer je, kako kaže, tu završio fakultet i zato što oko Banje Luke nema površina za poljoprivredu i vinograda, a on, dodaje, previše voli zemlju i proizvodnju hrane.
Jubilej od gotovo osam stoljeća bavljenja vinarstvom u tvrtci Kutjevo, obilježen proslavom blagdana Svetog Vinka, Moralić planira slaviti tijekom cijele 2009. godine. Tako će u svibnju u Kutjevu organizirati festival "Svijet graševine" na kojem će se predstaviti graševine iz cijeloga svijeta, s posebnim naglaskom na predstavljanje vinara koji proizvode graševinu u srednjoj Europi. U srpnju će na stadionu nogometnog kluba Kutjevo organizirati međunarodni konjički turnir u preponskom jahanju, na kojem će sudjelovati neki od najboljih europskih jahača, dok će posljednji događaj kojim će u Kutjevu obilježiti proslavu godišnjice biti velika završna svečanost koju planira napraviti krajem godine.

Humanost i ekskluzivnost

■ Za obilježavanje kutjevačkog jubileja enolog Kutjeva Ivica Perak pripremio je dva raritetna, ekskluzivna vina u seriji od 777 butelja - Pinot sivi kasne berbe 2006. godine i Graševinu ledeno vino također iz 2006. godine.
■ Dio butelja tih vina, u sklopu nedavno održanog skijaškog natjecanja Snježna kraljica, potpisale su najpoznatije hrvatske i inozemne skijašice. Butelje s njihovim potpisima prodavat će se putem internetske aukcije, a prihod dobiven od prodaje bit će darovan u humanitarne svrhe. Kutjevo d.d. donirat će novac od prodaje tih ekskluzivnih vina ■ Zakladi za edukaciju onkologa koja je osnovana u čast odvjetnika Marijana Pedišića. Riječ je vinima za koja je enolog Kutjeva Ivica Perak izjavio “kako bolja vina nikada nije proizveo“.

Milenijska fotografija u vinogradu

■ U povodu 777. godišnjice vinogradarstva u Kutjevu d.d. fotograf Šime Strikoman napravio je milenijsku fotografiju. Posjetitelji, kojih je, prema Strikomanovoj ideji trebalo biti 777, smješteni su u redove između čokota u vinogradu u formaciju koja je iz zraka izgledala poput triju sedmica. Strikoman je fotografirao iz košare, smještene na vatrogasnim ljestvama. On je za Kutjevo i prije nekoliko godina radio milenijsku fotografiju. Tada mu je poziralo oko 1000 ljudi, a tijelima su formirali grozd graševine.

Vezane vijesti

Preokret u pregovorima s Čobankovićem: Seljaci odustaju od prosvjeda

Preokret u pregovorima s Čobankovićem: Seljaci odustaju od prosvjeda

Nakon trostanih pregovora predstavnika seljačkih udruga s područja pet slavonskih županija s ministrom Čobankovićem 'pao je dogovor' da se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika