Objavljeno u Nacionalu br. 689, 2009-01-27

 

Hit pisac iz zatvora

Iz tiskanog izdanja: Književne diverzije Đinđićevog ubojice

Milorad Ulemek Legija(40), ratni zločinac i ubojica srpskog premijera Zorana Đinđića, tijekom četiri godine koliko je u zatvoru, napisao je brojne knjige kojima se želi rehabilitirati

NEUSPJELA MASKA SRPSKOG PATRIOTA Legija, zapovjednik Crvenih beretki, želi se prikazati kao srpski patriot koji je u zatvoru nedužan, ali istina je da su svi njegovih politički pokrovitelji u Srbiji marginaliziraniNEUSPJELA MASKA SRPSKOG PATRIOTA Legija, zapovjednik Crvenih beretki, želi se prikazati kao srpski patriot koji je u zatvoru nedužan, ali istina je da su svi njegovih politički pokrovitelji u Srbiji marginaliziraniMilorad Ulemek Legija je vrhunski vojnik i srpski patriot koji je lažno optužen i tri puta osuđen na po 40 godina zatvora zbog organizacije dvadesetak ubojstava, uključujući i likvidacije srpskog premijera Zorana Đinđića, bivšeg predsjednika Predsjedništva Srbije Ivana Stambolića, četvorice istaknutih članova Srpskog pokreta obnove, kao i dva pokušaja ubojstva lidera te partije Vuka Draškovića. Tekstovi s takvom porukom godinama se pojavljuju u beogradskim listovima Kurir, Pravda i Glas javnosti koji čitaoce redovno obavještavaju o tome što iza rešetaka radi nekadašnji komandant zloglasnih Crvenih beretki, Jedinice za specijalne operacije srpske Službe državne bezbednosti, čiji su pripadnici odgovorni za niz ratnih zločina nad civilima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Ulemek tvrdi da je bio bliski Đinđićev saradnik, a ne njegov ubojica. Pred Novu godinu je Pravda objavila tekst u kome se navodi da Ulemek namjerava Đinđićevu sinu Luki jednog dana, kada dečko naraste, ispričati pravu istinu o ubojstvu premijera. To je Pravdi navodno izjavio neimenovani Ulemekov prijatelj, prema čijim je riječima Legija "svjestan da pred srpskim sudovima nikada neće imati fer suđenje", pa će se za pravdu morati boriti pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

"Legija je vrhunski profesionalni vojnik koji ima snage izdržati sve, pa i nepravednu kaznu od 40 godina robije. Ono što Ulemek želi izbjeći jest da bilo koji političar ili stranka profitiraju na njemu i da njegovo poznanstvo i suradnju s Đinđićem iskoriste za međustranačka prepucavanja", navodno tvrdi Ulemekov prijatelj. On je, kako piše Pravda, izjavio: "Đinđić i Legija imali su burne razgovore, bilo je tu svačega. Uvijek su imali otvoren odnos, govorili su bez uvijanja i bez biranih reči. Sve to Ulemek želi ispričati Luki. Iz onoga što bude čuo od Legije, Đinđićev sin i sam će uvidjeti da ubojice njegovog oca nisu u zatvoru".

Ulemekova štampa je objavila i njegovo pismo u kome predsjednicu Helsinškog odbora za ljudska prava Sonju Biserko naziva "starom, ružnom, nedojebanom, oholom, podguznom muhom svjetskog poretka u propadanju". Kada je u veljači Priština proglasila neovisnost od Srbije, Ulemek se, "kao autentični srpski patriot", oglasio sa željom da ode na Kosovo i bori za svetu srpsku zemlju. Legijini suradnici stalno govore da bi on mogao pobjeći iz zatvora kad poželi, ali da je kao patriot i čovjek visokih moralnih vrednota prihvatio kaznu te da je želi poništiti isključivo zakonskim putem.
Listovi u Ulemekovoj službi redovno obavještavaju čitaoce i o Legijinoj književnoj karijeri, kako bi dokazali da se ne radi o neobrazovanom ubojici, već o vrhunskom vojniku, domoljubu i intelektualcu. Ulemek je za četiri i pol godine, koliko se nalazi u zatvoru, objavio niz knjiga, navodno autobiografskih. "Gvozdeni rov" i "Momci iz Brazila" su o ratu u BiH i na Kosovu, "Legionar" o godinama provedenim u francuskoj Legiji stranaca, "Kraj" o mladosti u Novom Beogradu, "Magioničar" pokušava da odgovori na pitanje "ima li nade za podijeljen i disharmoničan svet vođen pohlepom" i predstavlja "patriotsko-filozofski pogled na NATO, od rata u Vijetnamu do danas", "Juda" je "roman o prijateljstvu", a tu su i "Čopor" i "Tajna moga srca".
Mnogi tvrde da Ulemek nije autor knjiga, već da ih pišu unajmljeni novinari, ali sadržaj i srednjoškolski stil ukazuju na to da je Legija imao značajnu ulogu u njihovom nastanku. To bi se moglo zaključiti, na primjer, na temelju razmišljanja o prijateljstvu iz "Gvozdenog rova": "I najjači čovjek je bez prijatelja veoma slab. Pravo prijateljstvo je jače i od vatre i od vode. Loše je kada čovjek primijeti da nema prijatelja tek onda kada su mu zaista potrebni. Prijatelj je najbolja imovina u životu, samo ruka pravoga prijatelja može da izvadi trn iz srca". Ulemekov glavni junak, borac za srpsku stvar, shvaća i da su "volja i um jači od svake sirove snage", kao i da "duša pripada samo meni, a srce Bogu i narodu".

egija se kroz riječi svojih junaka obraća i cijelom srpskom narodu: "Vijekovima se proseravate i propagirate neku svoju veličinu, a, u stvari, vi ste sami sebi najveći neprijatelji. Vaša parola je nekada bila 'Samo sloga Srbina spasava', a nikada se niste toga pridržavali. Stalno se pozivate na neku historiju, ali samo u pričama u kafanama - tu ste najjači, nema vam premca. U praksi vam je ipak draže da prodate bližnjega svoga, nego kruha da jedete. I zato ćete nestati kao narod".
Istovremeno su, međutim, Srbi i žrtve međunarodne urote koja ih je spriječila da poslije Prvog svjetskog rata utemelje vlastitu državu čije bi stvaranje značilo da je od Hrvatske "ostala konjušnica i ništa drugo", dok bi se Bosna "svela na malu džamahiriju s tri minareta". "Srbija je tada bila majka cijeloga Balkana, bila je jedina snaga i vodilja ostalim zemljama. Pa tko je onda čuo za Hrvatsku ili Sloveniju? Trebalo se dobiti na vremenu da se Njemačka oporavi od rata. A svi dobro znamo koliko su se nekoliko stoljeća unazad svi plašili Srba i poštovali ih, znali su da samo zahvaljujući vjekovnoj i bespoštednoj borbi Srba protiv Turaka islam nije zakucao na bečka, pariška i druga vrata", poručuje jedan od likova iz "Gvozdenog rova" koji je, kako se tvrdi, štampan u 70.000 primeraka. Tiraži kasnijih Ulemekovih knjiga su bili sve manji, od 25.000 do 1.000, a izdavanje "Tajne moga srca" gotovo da nitko nije primetio. U najnovijoj knjizi "Moja istina" Ulemek će, kako najavljuje Pravda, opisati događaje od 1990. do 2008. i otkriti tko su prave ubojice Đinđića i kako su lideri Demokratske opozicije Srbije, koji su 2000. svrgnuli Slobodana Miloševića, bili povezani s podzemljem. Tvrdi se da će Ulemek razotkriti da policijska akcija Sablja nije 2003. provedena da bi se otkrile ubice Đinđića, već da bi se obrisali tragovi tog zločina, a objasnit će i "čiju su podršku zapadne obavještajne službe uživale u Srbiji poslije likvidacije predsjednika vlade". Poruka četrdesetogodišnjeg Ulemeka je da čami iza rešetaka baš zbog toga što zna pravu istinu.

U Ulemekovu odbranu proteklog je vikenda stao i jedan nezavisni autoritet - "najuspješniji srpski astrolog" Ružica Kralj je u dvobroju Pravde čitaocima tog lista otkrila što ih čeka u 2009. Ružica Kralj proriče da Srbima stižu bolji dani jer će na Vidovdan, 28. lipnja, "vratiti karmički dug", čime će "prestati prokletstvo koje vučemo još od Kosovskog boja". Prema riječima Ružice Kralj, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj možda će se u rujnu vratiti iz Haaga gdje mu se sudi za ratne zločine. Sigurno je da bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid, neće biti uhapšen i izručen Haškom sudu. Estradna zvijezda Svetlana Ražnatović nikada se više neće udati, a Kosovo neće biti ni srpsko ni albansko, već će njime upravljati Amerika i Rusija.

ZORAN ĐINĐIĆ, srpski premijer zbog čijeg je ubojstva Legija osuđen na 40 godina robijeZORAN ĐINĐIĆ, srpski premijer zbog čijeg je ubojstva Legija osuđen na 40 godina robijeŠto se Ulemeka tiče, Ružici Kralj se objavilo da će se Legija do kraja godine naći na slobodi. "Najvjerojatnije će napraviti neki tajni dogovor. Službeno, za javnost, Legija će biti u zatvoru, a zapravo će biti pušten na slobodu", izjavila je Ružica Kralj, uz otkriće da je Đinđića ubio čovjek koji je došao iz inozemstva, a da se Legija samo u pogrešno vrijeme zatekao na pogrešnom mestu. "To znaju i suci i političari, ali nitko ne smije objaviti da ubojstvo Đinđića ima veze s Amerikom. Zna se kome je on, kao srpski premijer, smetao toliko da su odlučili da ga likvidiraju. Netko je morao biti proglašen krivim, zato je napravljena ta manipulacija s Legijom. Narod je lakovjeran pa je prihvatio tu priču", poručila je Ružica Kralj.

Ulemekov osnovni problem je što je izgubio bilo kakav politički značaj, pa nema s kim napraviti "tajni dogovor" iz pretkazanja "najuspešnijeg srpskog astrologa". Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, koja je Ulemekovu predaju policiji 2004. najavljivala kao priliku da se sazna prava istina o ubojstvu Đinđića, ostala je nakon prošlogodišnjeg izbornog poraza bez gotovo ikakvog utjecaja. Nekadašnji drugi čovek SRS-a Tomislav Nikolić je lani, kandidirajući se za predsjednika Srbije, najavljivao da će kao šef države preispitati sve sudske presude, pa i Ulemekove, nagovještavajući da bi Legija mogao biti pomilovan. Nikolić je, međutim, izgubio izbore, a zatim je napustio SRS i osnovao Srpsku naprednu stranku (SNS). Sada su Nikoliću, proglašenom svojevremeno za četničkog vojvodu, usta puna europskih integracija. Što se tiče SRS-a, ni ta stranka nema vremena za Ulemekove muke jer joj je Nikolićev SNS odnio mnogo birača i članova parlamenta. Legiji u ovom trenutku, prema svemu sudeći, samo zvijezde mogu pomoći.

Sadržaj loš, stil još gori

■ Legija u knjigama opisuje svoje odrastanje u Novom Beogradu, godine provedene u Legiji stranaca te svoje ratovanje u BiH i na Kosovu, a iznosi i svoje poglede na srpsku povijest i politiku. Knjige su navodno tiskane u velikim nakladama od čak 70.000 primjeraka.

Vezane vijesti

Odvjetniku Milorada Ulemeka Legije pucali u noge

Odvjetniku Milorada Ulemeka Legije pucali u noge

Beogradski odvjetnik Aleksandar Zarić, koji je zastupao Milorada Ulemeka Legiju u žalbi na presudu za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, ranjen je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika